STARY BROWAR ŚWIDNICA KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER

(ls)
STARY BROWAR ŚWIDNICA KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER STARY BROWAR
Przy ul. Bystrzyckiej 22 w Świdnicy mieści się restauracja STARY BROWAR- kolejny cel kulinarnych podróży Magdy Gessler. STARY BROWAR to lokal z wieloletnią tradycją. Niegdyś słynął z produkcji piwa, ostatnio jednak przynosi spore straty. Czy Kuchenne Rewolucje uratują świdnicką restaurację? Jak zmieni się MENU? Czy Magda Gessler obniży CENY serwowanych dań? Najważniejsze jednak, czy rewolucja spodoba się gościom?

ŚWIDNICA STARY BROWAR PRZED KUCHENNĄ REWOLUCJĄ

Restauracja Stary Browar w Świdnicy na Dolnym Śląsku powstała w 1866 r. Jej założycielem był właściciel fabryki maszyn rolniczych E. Januschek. Na początku Stary Browar słynął z wyrobu trunków- wytwarzano piwo monachijskie (piwo dolnej fermentacji, mało chmielone), piwo typu pilzneńskiego, piwo czarne kulmbachskie (zwane również "Schöps"), słodowe oraz piwo karmelowe. Z czasem jednak produkcja browaru zakończyła się. Teraz Stary Browar ma potencjał, żeby organizować imprezy masowe, bankiety okolicznościowe i przyjęcia firmowe. Łączna powierzchnia wszystkich sal wynosi ok. 300 m2. Mogą one przyjąć jednorazowo ok. 180 osób. Na tyłach świdnickiej restauracji znajduje się zielony ogród z oczkiem wodnym.

STARY BROWAR W ŚWIDNICY-PIERWSZA WIZYTA MAGDY GESSLER

Do restauracji Stary Browar Magda Gessler wraz z ekipą kuchennych Rewolucji przybyła w listopadzie 2014 roku. Rewolucje przeprowadzała -tradycyjnie już -4 dni. W tym czasie miała okazję sprawdzić jak dotychczas działała restauracja, jak z kontrolą biznesu radzi sobie właściciel, czy pracownicy popełniają błędy i co o Starym Browarze myślą mieszkańcy. Podczas pierwszej wizyty znana restauratorka doszukała się szeregu błędów, ale doceniła tez walory serwowanych potraw. Miała okazję poznać zabawne grono pracowników kuchni, których uczyła nie tylko tajników przygotowywania dań, ale....śpiewania.

MAGDA GESSLER ŚPIEWA W STARYM BROWARZE

-Felicita!Felicita! Felicita!-dobiegało z zaplecza Starego Browaru w Świdnicy podczas wizyty Magdy Gessler. -Włoski przebój śpiewał jeden z kucharzy przy akompaniamencie Magdy Gessler.
O ile współpraca z pracownikami przebiegała pomyślnie, trudności przysparzał właściciel. Pan Marek bowiem ma porywczy charakter i nie daje sobie w kasze dmuchać. W zestawieniu z silną osobowością Magdy Gessler, musiał ugryźć się nie jednokrotnie w język. Rewolucjom przeprowadzanym w Starym Browarze w Świdnicy towarzyszyły więc wrzaski, krzyki. Były także miłe słowa. Magda Gessler zachwalała umiejętności dwóch kucharzy, których przedstawiła gościom podczas finałowej kolacji.
-Ale ładna jest Magda Gessler. -mówił Włoch.

ŚWIDNICA: STARY BROWAR PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH

Rewolucja zupełnie zmieniła wygląd sali restauracyjnej starego browaru. Pojawiła się niezwykle popularna w niemieckich lokalach gastronomicznych z końca XIX wieku boazeria, na ścianach powieszono stare fotografie i ryciny. Białe krzesła przykryto brązowymi pokrowcami, a z ciemnych, surowych stołów zniknęły barwne obrusy. Miejsce zyskało zupełnie nową atmosferę. Podczas degustacji mieszkańcy byli częstowani na świdnickim Rynku carpaccio z karczku. Na kolację podano wspomniane już carpaccio z karczku, a także zupę z soczewicy, golonkę oraz pizzę ze śliwkami. Przebojem okazała się golonka, którą przyrządziła sama Magda Gessler według zupełnie nowego przepisu. W kolacji uczestniczyło prawie 40 osób.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie