7 z 18
Poprzednie
Następne
Przepis na karpia wigilijnego. Karp w piekarniku, tradycyjny karp smażony czy ryba w galarecie? Najpopularniejsze przepisy świąteczne
Karp w galarecie
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cząstki, rybę porcjujemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy razem z głową przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy, odmierzamy jego ilość i zaprawiamy żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Z plastrów sera wycinamy ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Układamy je na dnie półmiska, dodajemy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości i układamy ją w naczyniu. Całość zalewamy przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk. Podajemy z cząstkami cytryny.