Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SOSY DO SAŁAT

bogdanprywat
Sosy, których używamy do sałat, powinno przygotowywać się kilka godzin przed podaniem. Mają wtedy czas na pełne wysmaczenie się. Nie używajcie gotowych sosów lub w papierkach. Składniki w tych śmietnikach są po pierwsze suszone i znajduje się tam niesamowita ilość chemii. Pozornie zrobienie dobrego sosu jest trudne, nic bardziej błędnego. Do sałat, mięs itp, róbcie sosy, które Wam smakują. Trzymajcie się tylko takich zasad: sałaty bez ostrych składników, sosy wyraziste ale nie ostre, muszą zawierać coś słodkiego i kwaśnego, sól. Warzywa zawierają w sobie cukry i należy je wyciągnąć. Sosy do mięs raczej ostre albo słodkie. UWAGA, Sól w małych ilościach, podkreśla (wyciąga) smak słodki i odwrotnie. A poza tym jak Wam smakuje inaczej, to róbcie co chcecie i jak Wam smakuje. Sosy przygotowane w domu, świetnie się przechowują w chłodziarkach nawet do 10 dni. NIGDY NIE MROZIĆ SOSÓW, ROZWARSTWIAJĄ SIĘ I TRACĄ SMAK.

Porcje ; na jakiś czas.

Sos łagodny:
majonez (dobry gatunkowo) 200ml
ketchup (dobry gatunkowo) 100ml
ocet balsamiczny 2-3 łyżki
sól, cukier do smaku
Wymieszać składniki.

Sos ostry:
majonez (dobry gatunkowo) 200ml
ketchup (dobry gatunkowo) 50ml
musztarda (-------//---------) 50ml (DIJON, dość ostra i słona)
ocet balsamiczny
zioła prowansalskie
sól, cukier
Wymieszać składniki.

Sos czosnkowy:
majonez (---------//---------) 250ml
ocet spirytusowy 3 łyżki
czosnek świeży 4 ząbki
sól, cukier
oregano szczypta
Najlepiej wykonać ten sos blenderem, lub w mikserze. Czosnek obrać, zmiksować z kilkoma łyżkami majonezu ewentualnie przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodać resztę majonezu, wymieszać. Resztę składników połączyć i wymieszać. Odstawić na 60 minut, czosnek musi puścić smak. UWAGA, sól dodajemy na końcu. W przeciwnym wypadku czosnek zrobi się zielony !!! Czosnek dostępny w marketach pochodzi w 95% z Chin, czasami nie zielenieje, inny zawsze. Cud natury.

Sos śmietanowy:
śmietana 30% 200ml ( W Polsce bardzo trudno jest kupić śmietanę w dobrej jakości. Bardzo dobra jest ze Słowacji,
Czech, Austrii)
majonez (---------//----------) 50ml
sól, cukier
kolendra liście (tylko dla poprawienia wyglądu)
Kolendrę opłukać, lekko posiekać, dodać resztę składników. Zostawić na 15 minut.

Sos vinegrette: (klasyczny)
oliwa, olej (---------//------------) 200ml
ocet spirytusowy 25ml
sól 1 łyżeczka
cukier 3-4 łyżeczki
pieprz
Do octu dodać sól i cukier, rozpuścić. Dodać oliwę i pieprz najlepiej świeżo zmielony, wymieszać. Najwygodniej przygotować jest ten sos w słoiku. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a oliwa z octem zmienią konsystencję czyli zemulgują. ; Sprawdzić smak i ewentualnie poprawić. Ten sos rozwarstwia się i jest to normalne. Przed każdym podaniem energicznie wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany