Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019: Śniadanie wielkanocne - jak zachwycić nim dzieci? Zobacz inspiracje! [ZDJĘCIA]

Anastazja Bezduszna
Śniadanie wielkanocne: Jak zachwycić nim dzieci?
Śniadanie wielkanocne: Jak zachwycić nim dzieci? 123rf
Śniadanie wielkanocne: Jak zachwycić nim dzieci? Zasiadając do wielkanocnego śniadania dzieci często kręcą nosem. Zjedzą jedno jajko i czekają na słodycze. Jak zachęcić niejadka do tradycyjnych potraw? Warto wykazać się kulinarną fantazją. Musi być kolorowo, bo najmłodsi często są najbardziej wymagający.

Śniadanie wielkanocne: Jak zachwycić nim dzieci?

Kluczem do sukcesu jest sposób podania. Kolor, zabawne motywy i atrakcyjne kształty sprawią, że dzieci będą z apetytem jadły. Wystarczą wielobarwne naczynia, nietypowe kształty czy np. uśmiechnięte buźki z jarzyn na kanapkach, żeby proste dania zamieniły się w prawdziwą ucztę. Dlatego dbajmy o to, żeby każdej potrawie nadać atrakcyjną formę. Nawet owoce i warzywa, na które maluchy z reguły kręcą nosem, mogą cieszyć się powodzeniem.

ZOBACZ: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Ale uważajmy na najmłodszych

Święta to czas, który chętnie spędzamy w rodzinnym gronie. Jeżeli jesteś teraz w ciąży – pamiętaj, że dziecko za twoim pośrednictwem też ma już swój udział w przysmakach wielkanocnego stołu.

- Przyszła mama powinna unikać dań z dodatkiem surowych jaj, jak np. sernik na zimno czy domowy majonez. W okresie ciąży lepiej zjedz jajka gotowane na twardo albo w postaci mocno ściętej jajecznicy; na świątecznym stole świetnie też sprawdzą się jaja faszerowane rybą lub warzywami - komentuje Angelika Drozd, specjalista ds. żywienia programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. - Majonez zastąp jogurtem naturalnym, do dekoracji użyj rzeżuchy lub natki pietruszki, które zawierają cenne składniki odżywcze. Jogurt naturalny doskonale zabieli też świąteczny barszcz lub żurek.

Jak zrobić serwetkę - wielkanocnego zajączka? Instrukcja krok po kroku

Niewskazane dla przyszłej mamy są ciasta z dużą ilością cukru i twardych margaryn, które zawierają niezdrowe kwasy tłuszczowe typu trans. Przy wielkanocnym stole kieruj się zasadą, aby jeść dla dwojga, nie za dwoje!

Pierwsza Wielkanoc z niemowlęciem

- Jeśli to pierwsze święta maluszka, który nie skończył jeszcze szóstego miesiąca życia, najlepszym posiłkiem dla niego na co dzień i od święta będzie mleko mamy. Ten odżywczy, doskonale zbilansowany pokarm dostarcza dziecku wszystkiego, czego jego organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju - dodaje Angelika Drozd.
Jeśli jednak maluch ma już ponad pół roku, Wielkanoc będzie dla was świetną okazją do próbowania nowych smaków. Oczywiście nie powinnaś karmić małego dziecka – nawet z tak wyjątkowej okazji – potrawami przeznaczonymi dla dorosłych. Pamiętaj, że jego układ pokarmowy dopiero się kształtuje i jest bardzo wrażliwy na wszelkie zmiany.

Możesz podać dziecku jajko gotowane na twardo (wcześniej umyjmy skorupkę gorącą wodą), ale dopasuj jego ilość do wieku dziecka. Po siódmym miesiącu podawaj pół żółtka co drugi dzień, po jedenastym miesiącu malec może dostawać już całe jajo 3-4 razy w tygodniu. Nie dodawaj jednak musztardy ani majonezu, a jeśli faszerujesz jaja – niech nadzienie będzie, np. z pieczonego łososia. Nie podawaj dziecku surowych jajek w różnej postaci, np. w serniku na zimno, a także surowych mięs i wędlin.

Od jedenastego miesiąca może jeść nabiał, m.in. jogurt czy twaróg, który możesz przyozdobić wiosenną rzeżuchą.

Jeśli skończyło roczek

Dziecko pomiędzy 1. a 3. rokiem życia je już wiele posiłków wspólnie z wami. Nie sądź jednak po pozorach – to nie jest mały dorosły, któremu wystarczy zmniejszyć porcje. Jego organizm nadal jest w intensywnej fazie wzrostu i rozwoju, nadal trwa proces programowania żywieniowego.

Z okazji świąt możesz podać maluchowi odrobinę domowego delikatnego białego barszczu bez dodatku chrzanu, zabielonego jogurtem naturalnym. Dziecko może też spróbować odrobinę świątecznych, pieczonych mięs i wędlin, pod warunkiem, że przyrządzisz je samodzielnie, z niewielką ilością soli. Przede wszystkim pamiętaj jednak o odpowiednim doborze wysokiej jakości produktów oraz o niedodawaniu do nich soli i cukru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski