W skrócie
Kaja Szafrańska na kanale „Jakbyniepaczeć” wraz z mężem opowiada o kulturze i rozrywce. Pierwszy odcinek ich cyklu „Śladami seriali” miał premierę w 2017 roku i dotyczył brytyjskiej produkcji „Sherlock” z Benedictem Cumberbatchem w głównej roli. Później para ruszyła śladem innych hitów Netflixa, HBO i Canal+ takich jak: „Dom z papieru”, „Stranger Things”, „Breaking Bad”, „Wielkie kłamstewka”, „Dark” czy polski „Klangor”. W ich relacjach z podróży nie zabrakło też ciekawostek związanych z restauracjami i kuchnią.
Zobacz zdjęcia z podróży z cyklu „Śladami seriali” i kadry z produkcji:
Okazało się, że knajpy odwiedzane przez youtuberów często grały w serialach zupełnie inne miejsca. Według Kai Szafrańskiej jest to ciekawe zderzenie rzeczywistości z oczekiwaniami widza-turysty. Na co dzień miejsca, które oglądaliśmy na ekranie, wyglądają zupełnie inaczej niż te z zapamiętanych scen. Youtuberka poleca też rozpoczęcie podróży śladami seriali od ogólnodostępnych miejscówek, a bary, restauracje i kawiarnie najlepiej się do tego nadają. Zazwyczaj ekipy serialowe niewiele zmieniają w nich na planie, jedynie przestawiają niektóre elementy, aby dostosować je do swoich potrzeb.
Tortille a nie kurczaki z „Breaking Bad”
Miejscem, które znakomicie pamiętają z ekranu fani popularnych seriali „Better Call Saul” i „Breaking Bad” (restauracja była przykrywką dla biznesu narkotykowego prowadzonego przez Gustavo Fringa), jest bar Los Pollos Hermanos. Według fabuły przygotowywano tu dania z kurczaków. W rzeczywistości bar mieści się na obrzeżach Albuquerque w stanie Nowy Meksyk w USA i wyspecjalizował się w tortillach.