Dobry sposób na niejadka
Jeśli Twoje dziecko zaciska usta na widok porannej kaszki lub krzywi się na widok nudnej kanapki z wędliną, warto zaserwować mu alternatywę w postaci fantazyjnych smakołyków. Puść zatem wodzę fantazji i podaj swojemu maluchowi kolorowe, kanapkowe ludki lub smakowitego zwierzaczka z parówkami w roli głównej. Pamiętaj – zawsze wybieraj te, które w swoim składzie zawierają 100 procent mięsa i naturalne przyprawy jak np. parówki z kurczaka. Te mięsne paluszki zostały stworzone z myślą o najmłodszych konsumentach, nie zawierają konserwantów, glutenu, laktozy i glutaminianu sodowego, co czynie je wyjątkowe.
Poniżej prezentujemy przepisy na potrawy, które z apetytem zje nawet zagorzały niejadek. Będzie pysznie, kolorowo, a przede wszystkim zdrowo i jakościowo!
Kolorowe ludki
Składniki:
· 2 parówki z kurczaka Żarłaki marki Konspol
· 1 pełnoziarnista świeża bułka
· ogórek
· pomidor
· kilka liści sałaty
· pęk rzodkiewek
· 1 czarna oliwka
· masło
· sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bułkę przekrajamy na równe połówki, smarujemy masłem i układamy na niej liście sałaty. Parówki gotujemy, a następnie jedną z nich przekrajamy wzdłuż i kładziemy na bułki tak, by trochę wystawały tworząc język naszego ludka. Pomidora, ogórka i kilka rzodkiewek kroimy w plasterki, doprawiamy do smaku i układamy na bułce, którą zamykamy pozostałą połówką pieczywa. Z pozostałych liści sałaty wycinamy fantazyjne kółka, którymi dekorujemy wierzch bułki. Drugą parówkę kroimy w okrągłe kawałki, wycinamy środek i kładziemy do niego niewielką część oliwki, robiąc oczy ludka i umieszczając je na bułce. Kanapkowe stworki podajemy na talerzu pełnym sałaty, imitującym wiosenną łąkę.
Pyszny jeżyk
Składniki:
· 2 parówki z kurczaka Żarłaki marki Konspol
· 4 ziemniaki
· koper
· 1 oliwka
· ketchup
· sól i pieprz do smaku
· 1 szklanka oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w proste paski i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. W dużym garnku rozgrzewamy olej, kiedy osiągnie wysoką temperaturę wrzucamy do niego pokrojone frytki i smażymy przez około 10 minut, żeby stały się złociste i chrupiące. Po usmażeniu, wyjmujemy, odsączamy i układamy je na talerzu tworząc z nich igły jeża. Ketchupem rysujemy kształt jeża na talerzu, a czarną oliwką, przekrojoną na pół zaznaczamy jego nos i oko. Parówki gotujemy, przekrajamy na połówki, a później nacinamy na cztery części tworząc palemki. Układamy je obok zwierzaka, a koprem dekorujemy dolną część naczynia, tworząc trawę.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?