Te wakacyjne kwiaty to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, czy domowego wazonu, ale także zdrowa przekąska. Mało kto może się oprzeć wydłubywaniu ziaren i łuskaniu z nich smakowitych słonecznikowych ziarenek.
O tej porze są niezwykle delikatne i jędrne. Można je zajadać na różne sposoby. Równie smaczne są uprażone na suchej patelni lub w piekarniku. Można je posypać solą lub ziołami i stworzyć własną przekąskę zamiast tych produkowanych przemysłowo. Niestety trzeba uważać, bo to choć zdrowa to jednak dość kaloryczna przekąska. Ziarna słonecznika wykorzystuje się do produkcji roślinnego oleju, bo właśnie jako roślinę oleistą uprawia się słoneczniki.
Najzdrowsza porcja to ta, która mieści się w naszej dłoni. Jeśli zgarniemy ziarna w łupinach to ilość zjedzonych ziaren będzie zgodna z dietetycznymi zaleceniami. Na dłużej zajmiemy też ręce, bo musimy ziarna najpierw wyłuskać. Zdrowa garść (20 g w łupinkach lub 10 g łuskanego) to 58 kalorii.
Z Gwiazdami - Magdalena Ogórek - zapowiedź
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?