Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słoneczny kwiat pełen zdrowych ziarenek do łuskania zamiast chipsów i innych niezdrowych przekąsek

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Na straganach pojawiły się już sezonowe talerze słoneczników.

Te wakacyjne kwiaty to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, czy domowego wazonu, ale także zdrowa przekąska. Mało kto może się oprzeć wydłubywaniu ziaren i łuskaniu z nich smakowitych słonecznikowych ziarenek.

O tej porze są niezwykle delikatne i jędrne. Można je zajadać na różne sposoby. Równie smaczne są uprażone na suchej patelni lub w piekarniku. Można je posypać solą lub ziołami i stworzyć własną przekąskę zamiast tych produkowanych przemysłowo. Niestety trzeba uważać, bo to choć zdrowa to jednak dość kaloryczna przekąska. Ziarna słonecznika wykorzystuje się do produkcji roślinnego oleju, bo właśnie jako roślinę oleistą uprawia się słoneczniki.

Najzdrowsza porcja to ta, która mieści się w naszej dłoni. Jeśli zgarniemy ziarna w łupinach to ilość zjedzonych ziaren będzie zgodna z dietetycznymi zaleceniami. Na dłużej zajmiemy też ręce, bo musimy ziarna najpierw wyłuskać. Zdrowa garść (20 g w łupinkach lub 10 g łuskanego) to 58 kalorii.

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany