Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkości na karnawał. Soczyste owoce pod kruszonką [przepis]

(oprac. MR)
Owoce  podajemy   w ozdobnych  naczyniach.
Owoce podajemy w ozdobnych naczyniach. mat. prom.
Dziś proponujemy przygotowanie pysznego deseru, który sprawdzi się zarówno na imprezie karnawałowej, jak i na weekendowym spotkaniu z rodziną i przyjaciółmi. Deser jest łatwy do przygotowania i zasmakuje każdemu.


Składniki na kruszonkę:

250 g mąki pszennej

120 g brązowego cukru

150 g masła

Składniki na farsz:

pięć dużych jabłek

dwie łyżeczki cynamonu

75 g płatków migdałowych

100 g żurawiny suszonej

100 g wiśni soczystej

60 g Złotych owoców Bakalland

jedna szklanka soku pomarańczowego

trzy łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut.

Do osobnego naczynia wkładamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie palcami wyrabiamy kruszonkę.

Wcześniej przygotowujemy formę, smarujemy ją masłem. Układamy plastry jabłek, polewamy sokiem z żurawiną, układamy wiśnie. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę układamy kruszonkę.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około czterdzieści minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Upieczone owoce możemy podać na ciepło albo na zimno w ozdobnych salaterkach.

Smacznego!

[ZOBACZ TEŻ FILM Wielkie odśnieżanie na wschodnim wybrzeżu USA po śnieżycy "Jonas" (autorRUPTLY/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Wielkie odśnieżanie na wschodnim wybrzeżu USA po śnieżycy "Jonas" (autorRUPTLY/x-news)