Składniki na kruszonkę:
250 g mąki pszennej
120 g brązowego cukru
150 g masła
Składniki na farsz:
pięć dużych jabłek
dwie łyżeczki cynamonu
75 g płatków migdałowych
100 g żurawiny suszonej
100 g wiśni soczystej
60 g Złotych owoców Bakalland
jedna szklanka soku pomarańczowego
trzy łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut.
Do osobnego naczynia wkładamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie palcami wyrabiamy kruszonkę.
Wcześniej przygotowujemy formę, smarujemy ją masłem. Układamy plastry jabłek, polewamy sokiem z żurawiną, układamy wiśnie. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę układamy kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około czterdzieści minut, aż kruszonka stanie się złocista.
Upieczone owoce możemy podać na ciepło albo na zimno w ozdobnych salaterkach.
Smacznego!
[ZOBACZ TEŻ FILM Wielkie odśnieżanie na wschodnim wybrzeżu USA po śnieżycy "Jonas" (autorRUPTLY/x-news)
](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Wielkie odśnieżanie na wschodnim wybrzeżu USA po śnieżycy "Jonas" (autorRUPTLY/x-news)
Czytaj także w Expressie Ilustrowanym:
Ile można mieć promili? Kary za nietrzeźwość za kierownicą
ŻYCZENIA NA 50 URODZINY. WIERSZYKI NA 50 URODZINY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?