Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie w miodzie i koncentracie. Śledzie na wiele sposobów, pasztet z pstrąga… Nie tylko karp na wigilię

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Śledzie w miodzie i koncentracie - przepis. Karp to tradycyjna ryba, która zagości na stołach wigilijnych łodzian. Ale nie tylko. Nie może zabraknąć śledzi czy pieczonego pstrąga.

Śledzie na wiele sposobów, pasztet z pstrąga…
Nie tylko karp na wigilię

Łodzianie już robią duże zakupy przedświąteczne w sklepach rybnych – na osiedlach i w centrum. Z półek i lodówek znikają śledzie, świeże dorsze, pstrągi, łosoś, a także dorada, labraks, halibut. Ożywiony ruch panuje od kilku dni w najstarszych na ulicy Piotrkowskiej delikatesach rybnych.

- Klienci kupują przede wszystkim śledzie – bo to obowiązkowa i bardzo lubiana ryba – mówi Irena Kowalczyk, prowadząca sklep. - Na święta poszukują śledzi wysokiej jakości. Takim rarytasem mogą być na przykład matiasy holenderskie w oleju albo w zalewie cherry – o łagodnym winnym, lekko słodkawym smaku. Powodzeniem cieszą się tradycyjne śledzie w oleju, z cebulką, ale także w śmietanie, z żurawiną, z suszonymi grzybami czy korzenne.

Wybór śledzi jest ogromny – z imbirem i porem, z suszonymi pomidorami, po kaszubsku… Rzadko kiedy ktoś dziś przygotowuje śledzie samodzielnie, dlatego łodzianie chętnie decydują się na takie już przyrządzone, gotowe do serwowania.
Wiele osób składa zamówienia, aby ryby odebrać przed świętami.

- Klienci zapisują się na rybę po grecku czy karpia w galarecie – bo to dania pracochłonne, a chętnie podawane – mówi Irena Kowalczyk. - Chętnie też zamawiają filety z dorsza, halibuta, dzwonka karpia, łososia. Tuż przed samymi świętami przyjdą też po pasztet z pstrąga i suma oraz roladę z łososia ze szpinakiem. Mamy też gotowe zupy z jesiotra i sandacza w wersji pikantnej i łagodnej. Odbiory zamówień zaplanowane są na 21-23 grudnia, ale pracować będziemy nawet w wigilię, do godziny 12 -13.

Jeśli już jednak sami decydujemy się na przygotowanie np. śledzi, zwykle wybieramy przepis na śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym.
Przepis na śledzie w miodzie i koncentracie
filety śledziowe 600 gramów
cebula 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
ocet winny 70 mililitrów
miód 3 łyżki

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię i szklimy na oleju. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i ocet. Całość przesmażamy kilka minut na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i doprawiamy.

Śledzie płuczemy i dokładnie suszymy. Kroimy w kawałki i dodajemy do sosu pomidorowego.

Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki - śledzie z miodem i koncentratem gotowe!

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany