4/5 Zamknij

Śledź pod pierzynką (na 10 porcji) Składniki: * Śledzie w oleju 0,8kg * Cebula 0,25kg * Jabłka 0,35kg * Śmietana 0,15kg * Sól 0,01kg * Pieprz 0,01kg

Magdalena Jach

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Śledź pod pierzynką (na 10 porcji)
Składniki:
* Śledzie w oleju 0,8kg
* Cebula 0,25kg
* Jabłka 0,35kg
* Śmietana 0,15kg
* Sól 0,01kg
* Pieprz 0,01kg
* Cukier 0,01kg
* Cytryny 0,1kg
* Pietruszka 0,1kg
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć, wydzielić filety bez skóry, podzielić na kawałki o wadze 50g.
2. Cebule obrać, pokroić w piórka, sparzyć we wrzącej wodzie
3. Ćwiartkę jabłka zostawić do dekoracji
4. Jabłka obrać, zakwasić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach
5. Do śmietany dodać poszatkowane jabłka i ostudzoną cebule
6. Doprawić do smaku: solą, pieprzem i cukrem
7. Wyporcjować śledzie ułożyć na półmisku i przykryć pierzynką
8. Dekorować cytryną, pietruszką zieloną i jabłkiem Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy