Śledzie nie tylko na wielki post - smaczne i zdrowe ryby na wiele sposobów

mj
ZOBACZ INNE ORYGINALNE PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH Magdalena Jach
Rozpoczął się wielki post i tradycyjnie już więcej osób zagląda do sklepów rybnych.

- Szczególnie przed piątkiem i w piątek – potwierdza Irena Kowalczyk, właścicielka sklepu z rybami przy ul. Piotrkowskiej. - Wśród wielu gatunków ryb, powodzeniem cieszą się śledzie – w różnych wariantach – od tuszek, przez płaty śledziowe, po sałatki śledziowe.

TOP 10 produktów bogatych w białko

TOP 10 produktów bogatych w białko. Chcesz mieć mięśnie jak...

Wybór faktycznie jest szeroki. Największe powodzenie mają tradycyjnie płaty lekko solone, które można przyrządzić według własnych upodobań, z ulubionymi dodatkami. Łodzianie przepadają też za śledziami korzennymi, z żurawiną, tradycyjnymi w oleju i w śmietanie oraz wiejskimi – z cebulką i czosnkiem. Przysmak gajowego – czyli śledzie z suszonymi grzybami leśnymi, śledź po sułtańsku – z rodzynkami, w pikantno-słodkim sosie salsa, z imbirem – również mają swoich entuzjastów. Podobnie jak wiele śledziowych sałatek, m.in. fitness z z orzechami włoskimi, ananasem i kukurydzą w lekkim sosie; z buraczkami; z ogórkiem, cebulką, pieczarkami. Prawdziwym rarytasem są także śledzie sherry – doceniane przez koneserów filety śledzia atlantyckiego w zalewie sherry, o lekko winnym smaku. Koneserzy doceniają także śledzie wędzone w tuszkach lub płatach oraz śledzie świeże do smażenia czy marynowania samodzielnego w domu.

Mimo że najchętniej kupowane są płaty śledziowe, niektórzy hołdują tradycji. Kupują śledzie tłuste, solone z mleczem. Taki śledź naturalnie wymaga pracochłonnej obróbki: co najmniej 3-godzinnego moczenia, potem odskórowania, rozfiletowania i dopiero przyrządzenia. Najczęściej taki śledź podawany jest z ziemniakami w mundurkach oraz mleczem, utartym z odrobiną cukru, octu i śmietany. To smaczne i zdrowe danie wielkopostne.

A oto kilka przepisów na śledzie. Poleca je Zespół Szkół Gastronomicznych "Gastronomik" w Łodzi:

Śledź w oleju (na 10 porcji)
Składniki:
* Śledź w oleju 0,8kg
* Pieczarki konserwowe 0,5kg
* Cebula 0,3kg
* Olej 0,05kg
* Sól 0,01kg
* Pieprz 0,01kg
* Oliwka zielona 0,1kg
* Cytryna 0,1kg
* Pietruszka zielona 0,013kg
Sposób przygotowania:
1. Śledzia moczyć w wodzie przez 10 minut
2. Pokroić śledzia w cząstki
3. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę
4. Pieczarki, cebule przyprawić olejem, pieprzem, czosnkiem
5. Ułożyć cząstki śledzia na półmisku, zasypać wykonaną zalewą (pieczarki i cebula)
6. Dekorujemy oliwką zieloną, pietruszką zieloną i cytryną

ZOBACZ INNE ORYGINALNE PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH

Poniedziałek pogodny na północy. Nad resztą kraju opady deszczu ze śniegiem:

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ostrożny

Śledzie posiadają całą tablicę Mendelejewa zastanawiam się kto je dopuszcza na sprzedaż, bardzo je lubię ale nie kupuję bo czytałam same złe rzeczy o nich!

n
nie tylko podczas postu

super zakąska

A
Aga

Pomysl doskonaly

Dodaj ogłoszenie