Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skąd się wzięły pierniki....?

(lb)
Wprzeszłości były symbolem dobrobytu, produktem luksusowym, dostępnym jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich.

Pierniki uważane są za polski przy-smak, ale tak naprawdę pochodzą z terenu dzisiejszej Holandii, a tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy. Są niezwykle popularne w Niemczech, które słyną z miłości do tych słodkich, zniewalających w smaku specjałów. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain d’épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami. Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła się do intensywnych przypraw w nim zawartych. Zamożniejsi chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiekanie pierników pochodzi z 1725 roku i zanotowany został w poradniku medycznym, a nie w książce kucharskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany