Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skąd się biorą dziury w serze. Sekrety, przepis

(lb)
Polskapresse
Istnieje ponad 4 tysiące różnych rodzajów sera. Niezależnie od kształtu, smaku i sposobu jego wytwarzania ser jest idealnym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety.

Wbrew popularnemu przekonaniu, dziury w serze nie są sprawką myszy. Odpowiadają za nie specjalne kultury bakterii, wspomagające proces fermentacji mleka. Pewne ich szczepy wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla, który na etapie dojrzewania sera zostaje uwięziony w gęstniejącej serowej masie. W ten sposób właśnie powstają dziury, zwane przez serowarów okami.

Noże Sabatier w Carrefourze - czy warto kupić?

Oka są charakterystyczne dla serów podpuszczkowych typu szwajcarskiego. Próżno natomiast szukać ich w serach holenderskich czy pleśniowych. Na szczęście to nie dziury decydują o wartości sera. Znacznie ważniejsze jest to, czego nie widać gołym okiem, mianowicie ukryte w nim bogactwo składników odżywczych i mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować.

Sekrety sera
Podstawowy przepis na ser jest prosty: wystarczy mleko, podpuszczka, odpowiednie kultury bakterii oraz sól. Do wyprodukowania kilograma żółtego sera potrzeba średnio 8 – 10 litrów mleka. Takie proporcje sprawiają, że sery podpuszczkowe zawierają skoncentrowane ilości składników mineralnych i witamin występujących w mleku.
– Sery posiadają wysoką wartością odżywczą. Oznacza to, że spożywając niewielkie porcje tych produktów, dostarczamy organizmowi pokaźne ilości składników niezbędnych do optymalnego funkcjonowania. Warto więc sięgać po ser wtedy, kiedy mamy w planach wzmożoną aktywność umysłową lub fizyczną; jednym słowem – zawsze, gdy potrzebujemy zastrzyku energii – mówi Aneta Średzińska, dietetyk i ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”.

Białko i witaminy
Najważniejszym składnikiem serów jest wapń. Wyjątkowo zasobne w ten pierwiastek są sery podpuszczkowe, czyli żółte – zawierają go nawet 6 – 10 razy więcej niż twarogowe. – Około 100 g sera edamskiego zawiera 800 mg wapnia, czyli tyle, ile wynosi zalecana dzienna dawka dla dzieci w wieku 7 – 9 lat – wyjaśnia Aneta Średzińska. Wapń wzmacnia kości i zęby, zapewnia sprawne funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, mięśni oraz prawidłowe krzepnięcie krwi.
Sery są także cennym źródłem pełnowartościowego białka – podstawowego składnika budulcowego komórek oraz tkanek, którego odpowiednie ilości są szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. W serach, zwłaszcza podpuszczkowych, znajdziemy też witaminy z grupy B, wpływające korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego oraz stan skóry, witaminę A, zapewniającą prawidłowe widzenie, oraz cynk, wzmacniający siły obronne organizmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany