MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Pyszna i prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Syci i poprawia nastrój

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Mielone mięso i puree ziemniaczane to dwa podstawowe składniki, które zapieka się razem, by powstała zapiekanka pasterska. Danie jest banalnie proste do przygotowania, pyszne, niezwykle pożywne i można je zrobić z resztek, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

W skrócie

Zapiekanka pasterska to prawdopodobnie najlepsze comfort food (czyli jedzenie poprawiające nastrój), jakie powstało. Oryginalny przepis na angielską zapiekankę ziemniaczaną, zwaną shepherd’s pie, pochodzi z XVIII wieku. Było to proste chłopskie danie, które pozwalało na sprytne wykorzystanie resztek. Używa się do niego mięsa mielonego (najczęściej jagnięciny lub wołowiny) i ziemniaków puree. Zapieczone razem tworzą przepyszny oraz niezwykle pożywny posiłek, idealny po chłodnym i męczącym dniu.

Shepherd’s pie – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 200 zielonego groszku mrożonego,
  • dwie łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • dwie łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami?

  1. Na patelni podsmażyłam pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
  2. Po chwili dodałam mięso mielone oraz przyprawy.
  3. Kiedy mięso się podsmażyło, dodałam przecier oraz bulion i dusiłam ok. 10 minut.
  4. W tym czasie ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je, dodałam mleko, masło, sól i ugniotłam na puree.
  5. Pod koniec duszenia mięsa dodałam groszek. Całość wymieszałam.
  6. W żaroodpornym naczyniu umieściłam mięso, a na nim warstwę puree. Wstawiłam bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu, gdy ziemniaki lekko zrumieniły się z wierzchu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Pyszna i prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Syci i poprawia nastrój - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany