Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na raki. Jak przyrządzać, jak jeść. Ja jeść raki [instrukcja]

(ei24)
By się najeść rakami, trzeba ich spożyć co najmniej pół kilograma.
By się najeść rakami, trzeba ich spożyć co najmniej pół kilograma. Grzegorz Gałasiński
By dostać się do najlepszych kąsków, trzeba oderwać odwłok, rozłupać skorupkę i jeść. Raki z okazji święta tych skorupiaków w Szwecji w sierpniu zagościły w łódzkim sklepie Ikea.

JAK JEŚĆ RAKI

Jeden rak w restauracji sklepu kosztuje 3 zł. Na miejscu są ulotki przedstawiające, jak go obrać i która część jest jadalna. Pomocą służą też pracownicy. Gotowane są one w zalewie koperkowej i podawane schłodzone z cytryną i koperkiem. Raki do Łodzi trafiają ze Szwecji już ugotowane i zamrożone. W Łodzi są rozmrażane i podawane w restauracji. Można je także kupić na wynos. Kilogram (około 17 – 24 sztuk) mrożonych kosztuje 49 zł. Szacuje się, że jedna osoba naje się porcją około 500 do 700 gramów skorupiaków.

ŚLIMAKI SPOD ŁODZI NA FRANCUSKICH STOŁACH - ZOBACZ FILM

– W ubiegłym roku przez cały sierpień sprzedaliśmy około 800 kg raków – mówi Marcin Kuziak, kierownik gastronomii. – W Szwecji skorupiaki te są bardzo popularne, które często je się podczas uczt rakowych właśnie w sierpniu. W Polsce dawniej też często jadło się raki, ale ze względu na zanieczyszczenie rzek jest ich obecnie bardzo mało.
Najlepsze mięso jest w odwłoku. Jadalne jest także mięso ze szczypiec. Niektórzy smakosze wysysają także sos z główki skorupiaka, który jest pikantny i wyjadają tzw. masełko rakowe z korpusu.
Oprócz raków w zalewie koperkowej w szwedzkiej restauracji serwowane są: zupa z raków i makaron po szwedzku (z szyjkami rakowymi).
Łodzianie dość ostrożnie podchodzą do tej potrawy. Wczoraj z czerwonymi skorupiakami zdecydowanie wygrywała klasyczna golonka, która na talerzach gościła znacznie częściej niż raki.

Jak obrać raka?
1. Odrywamy szczypce od reszty raka. Usuwamy pierścienie z końcówki szczypiec. Jemy mięso.
2. Rozłupujemy skorupkę szczypiec, by dostać się do mięsa w środku.
3. Przytrzymując raka chwytamy za odwłok, przekręcamy odwłok, by go poluzować, a następnie odrywamy.
4. Ściskając odwłok łatwiej usuniemy skorupkę.
5. Rozłupujemy ogon wzdłuż wewnętrznej strony.
6. Wyciągamy mięso z ogona i zjadamy.
7. We wnętrzu raka jest masełko rakowe, które można wydobyć wsuwając do środka palec.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany