5 z 21
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Papryczki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b4/9f/5fc8e5746af80_o_large.jpg)
fot. Wuadysuaw Jagiełło
Sezon na KISZENIE w pełni. Zobacz, jakimi przysmakami w słoikach chwalą się internauci [ZDJĘCIA] 6.12.2020
Papryczki
Sposób 1 – Za pomocą noża
1. Umyte papryczki pozbawiamy szypułek,
2. ZAWSZE W RĘKAWICZKACH kroimy papryczki w plastry lub w ćwiartki. Robimy to by ograniczyć do minimum warunki do tego, aby zatrzymać w warzywach małe kieszonki i bąbelki powietrza po zalaniu solanką,
3. Czosnek gnieciemy, nasadą dłoni lub bokiem noża kuchennego – chcemy wydostać z czosnku olejki i allicynę odpowiedzialną za jego aromat,
4. Papryczki i czosnek wkładamy do słoika,
5. Wszystko dociskamy i zalewamy solanką, aż do zakrycia
6. Wkładamy docisk
7. Nakręcamy nakrętką z rurką
8. Rurkę zalewamy resztą solanki