Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na jagodzianki i drożdżówki ze śliwkami

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Sezon na jagodzianki
Sezon na jagodzianki Magdalena Jach
Bułki z jagodami o tej porze roku biją rekordy popularności wśród entuzjastów drożdżówek.

Ten sezonowy przysmak uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. A producenci dwoją się i troją, by nadążyć z ich pieczeniem oraz dostawami. A to dlatego, że jagodzianki goszczą w cukierniach tylko przez kilka tygodni.

–Najlepsze są bułeczki ze świeżymi jagodami, a one są dostępne krótko – mówi Tomasz Piłat, łódzki cukiernik, prowadzący zakład przy ul. Rolniczej. - Będziemy się nimi cieszyć jeszcze może do września. Wszystko zależy od urodzaju.

Wszyscy najbardziej lubią, gdy bułeczka ma dużo owoców wewnątrz. Obok jagodzianek wciąż na topie są bułki z truskawkami i śliwkami. Tymi ostatnimi będziemy się raczyć najdłużej, bo do późnej jesieni.

Ceny słodkich bułek w różnych cukierniach kształtują się w granicach 2,50-4,50 zł za sztukę. Najdroższe są jagodzianki. Kilogram jagód w hurcie kosztuje nawet 22 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany