Sezon na jagodzianki i drożdżówki ze śliwkami

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Sezon na jagodzianki
Sezon na jagodzianki Magdalena Jach
Bułki z jagodami o tej porze roku biją rekordy popularności wśród entuzjastów drożdżówek.

Ten sezonowy przysmak uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. A producenci dwoją się i troją, by nadążyć z ich pieczeniem oraz dostawami. A to dlatego, że jagodzianki goszczą w cukierniach tylko przez kilka tygodni.

–Najlepsze są bułeczki ze świeżymi jagodami, a one są dostępne krótko – mówi Tomasz Piłat, łódzki cukiernik, prowadzący zakład przy ul. Rolniczej. - Będziemy się nimi cieszyć jeszcze może do września. Wszystko zależy od urodzaju.

Wszyscy najbardziej lubią, gdy bułeczka ma dużo owoców wewnątrz. Obok jagodzianek wciąż na topie są bułki z truskawkami i śliwkami. Tymi ostatnimi będziemy się raczyć najdłużej, bo do późnej jesieni.

Ceny słodkich bułek w różnych cukierniach kształtują się w granicach 2,50-4,50 zł za sztukę. Najdroższe są jagodzianki. Kilogram jagód w hurcie kosztuje nawet 22 zł.

Mniej plastiku na owocach i warzywach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie