Dekoracyjne dynie do sklepu i salonu
Pomarańczowe głowy, ale i ozdobne odmiany jesienią, kiedy przypada największy ich zbiór, trafiają nie tylko na sklepowe witryny, do wnętrz lokali gastronomicznych, ale także do mieszkań i domów, do kuchni i na salony. Dynia zdobyła taką popularność, że w Polsce założono dynowie farmy, zwane też dyniolandami. Ale aż tak daleko nie trzeba szukać. Wystarczy wybrać się na na łódzkie targowiska, gdzie na straganach leżą sterty tych warzyw, pomarańczowe kule są różnej wielkości, największe ważą kilkanaście kilogramów. Na Górniaku można kupić dynię prowansalską i hokkaido po 5 zł/kg. Są także ozdobne dynie w cenie 4 zł za sztukę.
Warzywo do gotowania, pieczenia, smażenia
Dynia została doceniona także w kuchni i dzisiaj jest przyrządzana na dziesiątki sposobów. Sztandarowym daniem jest oczywiście zupa krem z dyni, ale warzywo to stanowi także dodatek do farszu, sosów, zapiekanek, sałatek. Można ją piec, faszerować, marynować, robić przetwory, pasty i pasztety, z jej dodatkiem smażyć placki, gofry, tosty i naleśniki, przygotowywać z niej wypieki - ciasto, muffiny, torty.
Dynia na zdrowie
Dynia i jej pestki mają także walory zdrowotne. Warzywo to jest cennym źródłem witaminy A, B, C, E i K. Zawiera beta-karoten, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, w tym raka piersi, żołądka, jelita grubego oraz płuca. Dynia jest bogata w minerały, głównie magnez, wapń, potas, cynk i selen. Dostarcza organizmowi niacynę i kwas foliowy. Warto uwzględnić ją w diecie, bo jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera sporo pektyn, które redukują poziom złego cholesterolu.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?