Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na dynie. Modne warzywo w kuchni, w jesiennych dekoracjach. Jakie ma właściwości?

Magdalena Rubaszewska
Magdalena Rubaszewska
Dynie potrafią wyrosnąć do gigantycznych rozmiarów.
Dynie potrafią wyrosnąć do gigantycznych rozmiarów. Archiwum
Moda na dynię trwa. Właśnie trwa sezon na to warzywo. A spopularyzowało je zapożyczone zza oceanu święto Halloween. Wydrążone, podświetlone, pomarańczowe kule stały się obowiązkowym elementem halloweenowych dekoracji. Ale z czasem zaczęły być doceniane walory zdobnicze całych dyń i są one wykorzystywane w jesiennych kompozycjach.

Dekoracyjne dynie do sklepu i salonu

Pomarańczowe głowy, ale i ozdobne odmiany jesienią, kiedy przypada największy ich zbiór, trafiają nie tylko na sklepowe witryny, do wnętrz lokali gastronomicznych, ale także do mieszkań i domów, do kuchni i na salony. Dynia zdobyła taką popularność, że w Polsce założono dynowie farmy, zwane też dyniolandami. Ale aż tak daleko nie trzeba szukać. Wystarczy wybrać się na na łódzkie targowiska, gdzie na straganach leżą sterty tych warzyw, pomarańczowe kule są różnej wielkości, największe ważą kilkanaście kilogramów. Na Górniaku można kupić dynię prowansalską i hokkaido po 5 zł/kg. Są także ozdobne dynie w cenie 4 zł za sztukę.

Warzywo do gotowania, pieczenia, smażenia

Dynia została doceniona także w kuchni i dzisiaj jest przyrządzana na dziesiątki sposobów. Sztandarowym daniem jest oczywiście zupa krem z dyni, ale warzywo to stanowi także dodatek do farszu, sosów, zapiekanek, sałatek. Można ją piec, faszerować, marynować, robić przetwory, pasty i pasztety, z jej dodatkiem smażyć placki, gofry, tosty i naleśniki, przygotowywać z niej wypieki - ciasto, muffiny, torty.

Dynia na zdrowie

Dynia i jej pestki mają także walory zdrowotne. Warzywo to jest cennym źródłem witaminy A, B, C, E i K. Zawiera beta-karoten, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, w tym raka piersi, żołądka, jelita grubego oraz płuca. Dynia jest bogata w minerały, głównie magnez, wapń, potas, cynk i selen. Dostarcza organizmowi niacynę i kwas foliowy. Warto uwzględnić ją w diecie, bo jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera sporo pektyn, które redukują poziom złego cholesterolu.

https://pomorska.pl/lodz-zobacz-rekordowe-okazale-dynie-niektore-wazyly-nawet-ponad-tone-zdjecia/ar/c1-15249886

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany