Kapusta jest bardzo nisko kalorycznym warzywem i dobrze łączy się z innymi warzywami, a nawet owocami. Idealnie nadaje się do dań wegańskich, ale także mięsnych. W swoim składzie zawiera fosfor, siarkę, potas, miedź, mangan, wapń oraz żelazo i kwas foliowy. Jest też bogatym źródłem witaminy C (podobnie jak cytrusy). Doskonale wpływa na kondycję organizmu, podnosi odporność i stanowi doskonałą bron w walce z jesiennymi infekcjami. Surowe liście zjadane regularnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kapusta ma opinię ciężkostrawnej i wzdymającej. Jednak za te dolegliwości z reguły odpowiada sposób jej przyrządzenie. Jeśli jest to składnik dania na bazie mięsa i tłuszczu może być źle tolerowana przez organizm.
Z kolei surowe liście kapusty doskonale nadają się do okładów przy oparzeniach, stłuczeniach, opuchliźnie, bolesnej laktacji oraz bolach stawów.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA