Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon kapuściany w pełni, warto sięgać po brukselkę, kapustę włoską, białą i czerwoną, to cenne źródło witaminy C

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Na rynku nie brakuje pięknych, dorodnych kapuścianych głów. Warto po nie sięgać jesienią i nie tylko przerabiać na kiszonkę, ale zjadać na surowo. To niezwykłe warzywo (niestety wielu odstrasza swoim zapachem, który się wydziela podczas gotowania) to skarbnica cennych składników odżywczych i błonnika. A wybór kapust jest ogromny od klasycznej białej, po włoską, stożkową, pekińską, czerwoną i miniaturową brukselkę oraz jarmuż. To typowo polskie warzywo, obecne w naszym menu od wieków można przygotować na wiele sposobów.

Kapusta jest bardzo nisko kalorycznym warzywem i dobrze łączy się z innymi warzywami, a nawet owocami. Idealnie nadaje się do dań wegańskich, ale także mięsnych. W swoim składzie zawiera fosfor, siarkę, potas, miedź, mangan, wapń oraz żelazo i kwas foliowy. Jest też bogatym źródłem witaminy C (podobnie jak cytrusy). Doskonale wpływa na kondycję organizmu, podnosi odporność i stanowi doskonałą bron w walce z jesiennymi infekcjami. Surowe liście zjadane regularnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej i wzdymającej. Jednak za te dolegliwości z reguły odpowiada sposób jej przyrządzenie. Jeśli jest to składnik dania na bazie mięsa i tłuszczu może być źle tolerowana przez organizm.

Z kolei surowe liście kapusty doskonale nadają się do okładów przy oparzeniach, stłuczeniach, opuchliźnie, bolesnej laktacji oraz bolach stawów.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany