Sałatka z tuńczykiem i brokułami - przepis
Różyczki z połowy brokuła wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut. Wyjąć na sito do ostygnięcia.
Do naczynia, w którym będziemy podawać sałatkę, wkładamy dwie garście różnych sałat. np. roszponki, rukoli, porwanych liści sałaty rzymskiej, lodowej czy masłowej. Dodajemy przestudzone brokuły i odsączonego tuńczyka z puszki (tuńczyk w oliwie, koniecznie w kawałkach; oliwę wykorzystamy potem do sosu).
Przepis na szybką sałakę
Dwie kromki pszennego pieczywa (np. tostowego) kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną masła. Odsączamy na papierowym ręczniku i po wystygnięciu dodajemy do sałatki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Żeby ożywić sałatkę wizualnie i przydać jej dodatkowego waloru smakowego, możemy dodać kilka sadzonych jaj przepiórczych
Teraz kolej na sos. Robimy go z 4 łyżek oliwy (może to być oliwa z puszki po tuńczyku), 3 łyżek soku wyciśniętego z cytryny i łyżki miodu. Składniki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Sos wlewamy do sałatki, po czym posypujemy ją startym na tarce o grubych oczkach parmezanem.
Jest naprawdę niezła!
ZOBACZ TEŻ:
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?