Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z cukinią i rukolą [PRZEPIS]

(lb)
dancake
Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką.

składniki:

Sałatka
•garść liści rukoli,
•cztery plastry młodej cukinii,
•pół czerwonej cebuli,
•pół żółtej papryki,
•4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,

sos winegret

•1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
•4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
•szczypta soli
•szczypta pieprzu
•1 łyżeczka musztardy sarepskiej

sposób przygotowania:

sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.

sos do polania:

wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.
Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany