Sałatka szwabska, sałatka z mortadelą PRZEPIS. Taką sałatkę serwuje Magda Gessler. Tania, prosta i niezwykle smakowita

bogdanprywat
Wielkanoc a przepisy. Jakie będą święta wielkanocne 2020 w czasach epidemii koronawirusa? Co ze spotkaniami rodzinnymi 6.04.20 Polska Press
Przepis na sałatkę szwabską lub sałatkę z mortadelą, czy niemiecką (te trzy nazwy są w powszechnym obiegu) przysłał jeden z naszych Czytelników. To tania i bardzo smakowita potrwa. Poza tym nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i szybko się ją przygotowuje. Taką samą sałatkę w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji przygotowała Magda Gessler.

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ

To oryginalny przepis, który dostałem od moich niemieckich przyjaciół. Jedna uwaga, w naszym kraju trudno jest kupić odpowiedni gatunek ziemniaków. Nasi sprzedawcy muszą po prostu sprzedać nam ziemniaki i nie interesuje ich jak one smakują i w jakich potrawach kartofle się sprawdzają. W Bilefeld, gdzie przebywałem, poszedłem na targ. Rynek jak rynek, tyle, że sprzedawca ziemniaków miał ich kilkanaście gatunków. Co ciekawe potrafił mi opowiedzieć o nich bardzo dużo - pisze nasz Czytelnik.

Sałatkę z mortadelą serwowała podczas Kuchennych Rewolucji Magda Gessler

Śledzie nie tylko na wielki post - smaczne i zdrowe ryby na ...

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ

Spodobały mi się ziemniaki sałatkowe, cztery gatunki, jeden żółty, jeden biały, dwa czerwone.Niestety nie pamiętam już nazw tych gatunków, ale jest to mało ważne i tak w Polsce ich nie kupicie. Czasami w sklepach hurtowych i marketach widuję czerwone sałatkowe ziemniaki. Daleko im do tamtych. Trzeba z nimi postępować bardzo ostrożnie, lubią się rozsypać. Czyli dochodzimy tu do następującego wniosku. W Polsce, która uważana jest w Europie za zagłębie ziemniaczane, nie dostaniesz

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ

Przepis na 5 osób.

Składniki:

  • ziemniaki 1,2kg
  • ogórki kiszone 0,5kg
  • cebula biała, czosnkowa 4szt
  • 0,5 kg mortadeli
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sos czosnkowy ( przepis na sos, podawałem wcześniej)
  • szczypiorek

Łódzkie restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Te miejsca od...

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Należy pokroić je na ćwiartki, a następnie w poprzek na plasterki o grubości do 3mm. UWAGA, NIE GOTUJCIE ZIEMNIAKÓW, W CAŁOŚCI !!! ; Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy plastry ziemniaków i gotujemy ; W PUNKT, czyli al`dente, mają być ugotowane lecz stawiać wyraźny opór przy gryzieniu!!! Po ugotowaniu należy wyłożyć ziemniaki na sito odsączyć i przelać zimną wodą. Jeszcze ciepłe ziemniaki wkładamy na duża miskę i dolewamy 3-4 łyżki octu. Solimy dodajemy cukier i zostawiamy na ok 10 minut. Kroimy mortadelę i dorzucamy do reszty składników. Następnie kroimy ogórki w podobne plasterki jak ziemniaki, cebulę w grubą kostkę i wszystko łączymy z ziemniakami. Dodajemy sos czosnkowy, rozkładamy na porcje posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy lekko schłodzone. Sałatka raczej ostra i taka ma być.
UWAGA, jeżeli zamiast octu chcecie używać kwasku cytrynowego lub octu winnego, to lepiej nie róbcie tej sałatki.

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ

Zobacz też: Przepis na domowe lody [x-news]

SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ



Wideo

Dodaj ogłoszenie