Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te sałatkę śledziową poleca Magda Gessler. Zobacz PRZEPIS na sałatkę śledziową idealną na wigilię, ale nie tylko

Lila Sayed
Lila Sayed
Andrzej Beck
Andrzej Beck
Sałatka śledziowa. Wyjątkowy i pyszny przepis Magdy Gessler. Sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką. Śledzie na różne sposoby 23.08.21
Sałatka śledziowa. Wyjątkowy i pyszny przepis Magdy Gessler. Sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką. Śledzie na różne sposoby 23.08.21
Pyszny i prosty przepis na domową sałatkę śledziową. Tradycyjna receptura Magdy Gessler. To sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką.

Podawana jest z sosem śmietanowo-musztardowym, Można wykorzystać do niej filety śledziowe w oleju lub solone. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję, śledzie należy wymoczyć w wodzie lub mleku – co najmniej 3 godziny, a jeśli są bardzo słone, to nawet całą noc.

Sałatka śledziowa Magdy Gessler PRZEPIS

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 8 średnich buraków
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średni seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków
  • 1 mały słoik kaparów
  • szczypiorek
  • sok z cytryny

Kupuj w dobrej cenie

Składniki na sos:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • Pół słoiczka ostrej musztardy
  • Do smaku - sól, świeżo mielony pieprz, niewielka ilość cukru

Sałatka śledziowa Magdy Gessler PRZEPIS

Przygotowanie sałatki śledziowej z buraczkami

  • Ziemniaki, buraki, marchew i seler myjemy i gotujemy – bez obierania - do miękkości.
  • Ugotowane warzywa studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miski - poza ziemniakami, które dodamy na końcu, by nie rozpadły się podczas mieszania.
  • Cebulę obieramy i drobno kroimy (można ją wcześniej zeszklić na niewielkiej ilości oleju). Grzyby odsączamy i również kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i też kroimy w kostkę, podobnie jak kiszone ogórki. Składniki dodajemy do miski wraz z odsączonymi kaparami. Mieszamy.
  • Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na paseczki (około 2 cm) i dodajemy do reszty składników wraz z ziemniakami. Delikatnie mieszamy.
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem sałatki przygotowujemy sos śmietanowo-musztardowy, mieszając wymienione wyżej składniki. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Co oprócz sałatki na wigilijny stół?

  • pierogi z grzybami
  • zupa grzybowa
  • karp w galarecie
  • karp smażony
  • barszcz czerwony z uszkami
  • kapusta z grochem
  • fasolka po bretoński
  • ryba po grecku
  • sałatka z burakami, ziemniakami i śledziem
  • zupa śledziowa
  • paszteciki lub krokiety z kapustą i grzybami
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany