Sałatka śledziowa Magdy Gessler -przepis. Tradycyjna receptura. Pyszna sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką 8.12.21

Andrzej Beck
Andrzej Beck
Lila Sayed
Lila Sayed
Sałatka śledziowa. Wyjątkowy i pyszny przepis Magdy Gessler. Sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką. Śledzie na różne sposoby 23.08.21
Sałatka śledziowa. Wyjątkowy i pyszny przepis Magdy Gessler. Sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką. Śledzie na różne sposoby 23.08.21
Udostępnij:
Pyszny i prosty przepis na domową sałatkę śledziową. Tradycyjna receptura Magdy Gessler. Najlepsza sałatka ze śledziem z ogórkami i marchewką. Śledzie na różne sposoby. Tak przyrządza potrawę Magda Gessler.

Idealna sałatka na każdą okazję. Ma niepowtarzalny smak i wygląd. Podawana jest z sosem śmietanowo-musztardowym, Można wykorzystać do niej filety śledziowe w oleju lub solone. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję, śledzie należy wymoczyć w wodzie lub mleku – co najmniej 3 godziny, a jeśli są bardzo słone, to nawet całą noc.

Sałatka śledziowa Magdy Gessler PRZEPIS

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 8 średnich buraków
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średni seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków
  • 1 mały słoik kaparów
  • szczypiorek
  • sok z cytryny

Składniki na sos:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • Pół słoiczka ostrej musztardy
  • Do smaku - sól, świeżo mielony pieprz, niewielka ilość cukru

Sałatka śledziowa Magdy Gessler PRZEPIS

Przygotowanie sałatki śledziowej z buraczkami

  • Ziemniaki, buraki, marchew i seler myjemy i gotujemy – bez obierania - do miękkości.
  • Ugotowane warzywa studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miski - poza ziemniakami, które dodamy na końcu, by nie rozpadły się podczas mieszania.
  • Cebulę obieramy i drobno kroimy (można ją wcześniej zeszklić na niewielkiej ilości oleju). Grzyby odsączamy i również kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i też kroimy w kostkę, podobnie jak kiszone ogórki. Składniki dodajemy do miski wraz z odsączonymi kaparami. Mieszamy.
  • Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na paseczki (około 2 cm) i dodajemy do reszty składników wraz z ziemniakami. Delikatnie mieszamy.
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem sałatki przygotowujemy sos śmietanowo-musztardowy, mieszając wymienione wyżej składniki. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Co oprócz sałatki na wigilijny stół?

  • pierogi z grzybami
  • zupa grzybowa
  • karp w galarecie
  • karp smażony
  • barszcz czerwony z uszkami
  • kapusta z grochem
  • fasolka po bretoński
  • ryba po grecku
  • sałatka z burakami, ziemniakami i śledziem
  • zupa śledziowa
  • paszteciki lub krokiety z kapustą i grzybami

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie