SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

    SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

    bogdanprywat

    Express Ilustrowany

    Express Ilustrowany

    SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]
    1/3
    przejdź do galerii

    SAŁATKA NIEMIECKA, SAŁATKA SZWABSKA [PRZEPIS]

    Przepis na sałatkę niemiecką, czy też sałatkę szwabską lub sałatkę z mortadelą (te trzy nazwy są w powszechnym obiegu) przysłał jeden z naszych czytelników. To tania potrwa. Poza tym nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i szybko się ją przygotowuje.

    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    To oryginalny przepis, który dostałem od moich niemieckich przyjaciół. Jedna uwaga, w naszym kraju trudno jest kupić odpowiedni gatunek ziemniaków. Nasi sprzedawcy muszą po prostu sprzedać nam ziemniaki i nie interesuje ich jak one smakują i w jakich potrawach kartofle się sprawdzają. W Bilefeld, gdzie przebywałem, poszedłem na targ. Rynek jak rynek, tyle, że sprzedawca ziemniaków miał ich kilkanaście gatunków. Co ciekawe potrafił mi opowiedzieć o nich bardzo dużo.Pr

    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    Spodobały mi się ziemniaki sałatkowe, cztery gatunki, jeden żółty, jeden biały, dwa czerwone. Niestety nie pamiętam już nazw tych gatunków, ale jest to mało ważne i tak w Polsce ich nie kupicie. Czasami w sklepach hurtowych i marketach widuję czerwone sałatkowe ziemniaki. Daleko im do tamtych. Trzeba z nimi postępować bardzo ostrożnie, lubią się rozsypać. Czyli dochodzimy tu do następującego wniosku. W Polsce, która uważana jest w Europie za zagłębie ziemniaczane, nie dostaniesz

    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    Przepis na 5 osób.

    Składniki:
    ziemniaki 1,2kg
    ogórki kiszone 0,5kg
    cebula biała, czosnkowa 4szt
    0,5 kg mortadeli
    ocet spirytusowy
    sól
    cukier
    pieprz
    sos czosnkowy ( przepis na sos, podawałem wcześniej)
    szczypiorek

    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    Sposób przygotowania:
    Ziemniaki obieramy i myjemy. Należy pokroić je na ćwiartki, a następnie w poprzek na plasterki o grubości do 3mm. UWAGA, NIE GOTUJCIE ZIEMNIAKÓW ; W CAŁOŚCI !!! ; Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy plastry ziemniaków i gotujemy ; W PUNKT, czyli al`dente, mają być ugotowane lecz stawiać wyraźny opór przy gryzieniu!!! Po ugotowaniu należy wyłożyć ziemniaki na sito odsączyć i przelać zimną wodą. Jeszcze ciepłe ziemniaki wkładamy na duża miskę i dolewamy 3-4 łyżki octu. Solimy dodajemy cukier i zostawiamy na ok 10 minut. Kroimy mortadelę i dorzucamy do reszty składników. Następnie kroimy ogórki w podobne plasterki jak ziemniaki, cebulę w grubą kostkę i wszystko łączymy z ziemniakami. Dodajemy sos czosnkowy, rozkładamy na porcje posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy lekko schłodzone. Sałatka raczej ostra i taka ma być.
    UWAGA, jeżeli zamiast octu chcecie używać kwasku cytrynowego lub octu winnego, to lepiej nie róbcie tej sałatki.

    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    Zobacz też: Przepis na domowe lody [x-news]


    SAŁATKA SZWABSKA, SAŁATKA Z MORTADELĄ


    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo