Są już pierwsze dynie. Ile kosztują? Dlaczego warto jeść dynie?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Dynie kojarzą się ze schyłkiem lata, jesiennymi chłodami oraz rozgrzewającą zupa dyniową w cudownym pomarańczowym kolorze.

A tymczasem, gdy do końca lata jeszcze całkiem sporo czasu na straganach pojawiły się pierwsze pomarańczowe skarby.Wprawdzie nie te klasyczne, ogromne jak piłka lekarska, tradycyjne polskie dynie olbrzymie, tylko polubione nie tylko przez smakoszy, ale i przez polskich rolników filigranowe, zgrabniutkie dynie hokkaido. Ten gatunek dyni kojarzy nam się głownie z zimą, bo bardzo dobrze się przechowuje, dlatego wiele supermarketów ma je w stałej ofercie.

Dynię charakteryzuje intensywnie pomarańczowy kolor skórki i miąższu. Nadaje się na surowo, do koktajli oraz do dań ciepłych: na placki, jako składnik curry i wielu innych przysmaków. To skrabnica witamin i substancji odżywczych. Jak każda dynia ma mało kalorii (ale jest sycąca), za to bardzo dużo potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika.

Nabiał zły dla sportowców

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie