Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzodkiewki-pyszne i zdrowe nowalijki w wiosennym menu obowiązkowe

(JED)
Jarosław Ziarek
Najpopularniejsze nowalijki to rzodkiewki. Choń można je kupić przez całyrok to wiosnąnajlepiej nam smakuje. Chrupkie, ostre warzywo wspaniale pasuje do sałatki, na kanapki lub jako samodzielna, zdrowa przekąska.W 100 g jest tylko 16 kalorii.

Swój ostry smak rzodkiewka zawdzięcza związkom siarki, w które jest bogata. Dlatego osoby, które mają problemy gastryczne po zjedzeniu tego warzywa mogą odczuwać wzdęcia, a nawet gazy.

Warto sięgać po rzodkiewki, bo są to warzywa bogate w potas, który reguluje ciśnienie,a także fosfor, wapń, żelazo, cynk i mangan. Jest też bogata w błonnik i witaminy C, z grupy B,K oraz kwas foliowy.

Na polskie stoły trafiła w XVI wieku i od tamtej pory była stosowana przy różnych chorobach takich jak anemia,kłopoty z wątrobą, wypadaniem włosów i nadciśnieniem. Regularne jedzenie rzodkiewki wpływa na poprawę metabolizmu, poprawia wzrok, wzmacnia odporność i działa jak naturalny antybiotyk.

W Polsce jest jadana przede wszystkim na zimno, choć ostatnio furorę robi zupa z liści rzodkiewki. W Azji serwuje się ją w zupach i daniach z woka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany