Swój ostry smak rzodkiewka zawdzięcza związkom siarki, w które jest bogata. Dlatego osoby, które mają problemy gastryczne po zjedzeniu tego warzywa mogą odczuwać wzdęcia, a nawet gazy.
Warto sięgać po rzodkiewki, bo są to warzywa bogate w potas, który reguluje ciśnienie,a także fosfor, wapń, żelazo, cynk i mangan. Jest też bogata w błonnik i witaminy C, z grupy B,K oraz kwas foliowy.
Na polskie stoły trafiła w XVI wieku i od tamtej pory była stosowana przy różnych chorobach takich jak anemia,kłopoty z wątrobą, wypadaniem włosów i nadciśnieniem. Regularne jedzenie rzodkiewki wpływa na poprawę metabolizmu, poprawia wzrok, wzmacnia odporność i działa jak naturalny antybiotyk.
W Polsce jest jadana przede wszystkim na zimno, choć ostatnio furorę robi zupa z liści rzodkiewki. W Azji serwuje się ją w zupach i daniach z woka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Komunie dzieci gwiazd są jak wesela. Najpierw ciało Chrystusa, potem DMUCHANY ZAMEK
- Ujawniamy listę klientów internetowej szamanki! Gwiazdy telewizji i żony piłkarzy...
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?