Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rynki i targowiska w Łodzi. Na straganach piętrzą się kolorowe dynie i gigantyczne kabaczki oraz cukinie

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Na łódzkich rynkach królują jesienne warzywa i owoce.

Pojawiły się te z pierwsze dynie. Wybór gatunków zaskakuje kupujących, którzy podziwiają przepiękne kompozycje z okazów w różnych kształtach i kolorach. Do wyboru są dynie prowansalskie (z ciemno zieloną skórką), piżmowe (przypominające gruszkę), zgrabne intensywnie pomarańczowe hokkaido oraz te najpopularniejsze dynie olbrzymie w różnych rozmiarach. Za kilogram trzeba zapłacić 3-4 zł (bez względu na to na jaką się zdecydujemy). Sprzedawcy chętnie opowiadają o poszczególnych gatunkach i ich zastosowaniu. Jedne lepsze są na marynaty i do pieczenia np. na warzywny pasztet lub dyniowe frytki, inne lepiej sprawdzają się w zupie.

Obok pięknych, jesiennych dyń zaskakują wyjątkowe okazy cukinii i kabaczków. Pojedyncze sztuki ważą nawet 3-4 kilogramy i przypominają podłużne arbuzy. Niestety nadają się raczej na przetwory niż do jedzenia na surowo, bo maja bardzo twardą skórkę i dużo pestek. Można je jednak po obraniu (trzeba się mocno namęczyć, bo są zdrewniałe) utrzeć na tarce i zrobić z nich placki według przepisu na tradycyjne ziemniaczane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany