Pojawiły się te z pierwsze dynie. Wybór gatunków zaskakuje kupujących, którzy podziwiają przepiękne kompozycje z okazów w różnych kształtach i kolorach. Do wyboru są dynie prowansalskie (z ciemno zieloną skórką), piżmowe (przypominające gruszkę), zgrabne intensywnie pomarańczowe hokkaido oraz te najpopularniejsze dynie olbrzymie w różnych rozmiarach. Za kilogram trzeba zapłacić 3-4 zł (bez względu na to na jaką się zdecydujemy). Sprzedawcy chętnie opowiadają o poszczególnych gatunkach i ich zastosowaniu. Jedne lepsze są na marynaty i do pieczenia np. na warzywny pasztet lub dyniowe frytki, inne lepiej sprawdzają się w zupie.
Obok pięknych, jesiennych dyń zaskakują wyjątkowe okazy cukinii i kabaczków. Pojedyncze sztuki ważą nawet 3-4 kilogramy i przypominają podłużne arbuzy. Niestety nadają się raczej na przetwory niż do jedzenia na surowo, bo maja bardzo twardą skórkę i dużo pestek. Można je jednak po obraniu (trzeba się mocno namęczyć, bo są zdrewniałe) utrzeć na tarce i zrobić z nich placki według przepisu na tradycyjne ziemniaczane.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]