Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozpoczęło się wielkie gotowanie żuru i jaj na śniadanie wielkanocne dla samotnych osób. Akcja rozgrywa się w restauracji Pho Lilly Tran

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W Łodzi, w lokalu "Pho" przy ul. Piotrkowskiej 80 trwa wielkie gotowanie potraw na wielkie wielkanocne śniadanie dla samotnych. Z powodu pandemii po raz drugi odbędzie się w formie objazdowej. Wolontariusze w niedzielny poranek rozwiozą śniadania wszystkim którzy tego potrzebują. Po raz piąty śniadanie przygotowują wolontariusze pod wodzą restauratorki Lilly Tran i fundacji Wolne Miejsce. Przygotowywanych jest 6 tysięcy porcji, które trafią do mieszkańców Łodzi, Warszawy, Piaseczna, Gostynia, Rumii i Ostrowa Wielkopolskiego.

Każde śniadanie będzie zapakowane hermetycznie i dowiezione pod drzwi. Na ten cel gotuje się sześć tysięcy porcji żurku wielkanocnego, tyle samo porcji białej kiełbasy, 12 tysięcy jajek i 750 kg wędliny, która pokrojona w plastry wzbogaci paczkę. Będą w niej też pieczone mięsa, słodycze, ciasta oraz drobne, świąteczne prezenty. W społecznej akcji bierze udział obok łodzian liczne grono społeczności wietnamskiej silnie związanej z najbardziej aktywną łódzką wolontariuszką Lilly Tran, która do Łodzi przyjechała z Wietnamu i w naszym mieście z powodzeniem prowadzi sieć restauracji "Ha long" i nigdy nie odmawia pomocy potrzebującym. Oto jak pracuje się w restauracji przemienionej na centrum dowodzenia wielkanocnym śniadaniem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany