- Jest sezon na dynie. W handlu jest olbrzymi wybór tych warzyw, w najprzeróżniejszych odmianach, które różnią się walorami smakowymi. Jest to także warzywo bardzo wdzięczne, bowiem może objawiać się na stole pod bardzo różnorodnymi postaciami. Postanowiliśmy się dynią pobawić - tłumaczy swoje inspiracje szef kuchni „Českiego filmu”, Krzysztof Złotowski.
Z burzy mózgów, która zwykle towarzyszy układaniu nowego menu, wyłoniła się październikowa karta sezonowa. Przystawką jest pasztet z dzika z czipsami z boczku, konfitowaną cebulą i dynią w occie. Danie główne to pierś z kaczki z żurawiną na puree dyniowym. Deser stanowią kosztele z dynią z korzennymi przyprawami, ciasteczkiem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Naszym Czytelnikom szef Złotowski poleca jednak przede wszystkim zupę-krem z dyni z marynowanymi krewetkami, trawą cytrynową i imbirem. Lekko pikantna i rozgrzewająca jest idealnym posiłkiem na chłodne jesienne dni.
Przepis: Zupa krem z dyni z marynowanymi krewetkami
Składniki
- dynia,
- masło,
- dynia,
- bulion warzywny,
- krewetki,
- trawa cytrynowa (lub liście limonki),
- świeża mięta, imbir,
- kwaśna śmietana,
- opcjonalnie: dwa gotowane ziemniaki.
Przygotowanie
- Zaczynamy od marynowania krewetek, bo muszą spędzić w marynacie kilkanaście godzin. Zalewamy je białym winem z dodatkiem ostrej papryki chilli lub jalapeno, koperku i kilkoma kroplami oliwy.
- Do gotowania kremu przystępujemy, przygotowując najpierw warzywny bulion. Gdy jest już gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w nieduże kawałki dynię, przesmażoną na maśle na złoto cebulę, garść mięty, trawę cytrynową i imbir. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy dynia będzie już miękka. Kiedy warzywa sie już niemal rozgotują, zdejmujemy garnek z kuchni i wszystko miksujemy na gładką masę. Właśnie teraz mogą przydać się ziemniaki - jeśli krem nie wyjdzie pożądanie gęsty, można go kartofelkami zagęścić - zmiksować wraz z resztą. Żeby krem był aksamitny i bez grudek, przecieramy go jeszcze przez sito.
- Kiedy zupa jest gotowa, wydobywamy krewetki z marynaty i szybko smażymy z obu stron na patelni. Tylko do ich zaróżowienia. Nalewamy krem do talerza, dodajemy krewetki i dekorujemy koperkiem i kleksem śmietany.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Koroniewska po śmierci matki została zupełnie sama. Smutne, co mówi o relacji z ojcem
- Paulla prała brudy z ojcem swojego dziecka. Teraz on ma raka. Padły słowa o żerowaniu
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?