Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa krem z dyni - przepis szefa kuchni restauracji "Česky film"

Piotr Jach
Piotr Jach
Zupa krem z dyni z marynowanymi krewetkami króluje w jesiennym menu restauracji "Česky film".
Zupa krem z dyni z marynowanymi krewetkami króluje w jesiennym menu restauracji "Česky film". Piotr Jach
Restauracja „Česky film” nową sezonową kartą menu odchodzi od kuchni naszych południowych sąsiadów, składając hołd rodzimej jesiennej królowej - dyni

- Jest sezon na dynie. W handlu jest olbrzymi wybór tych warzyw, w najprzeróżniejszych odmianach, które różnią się walorami smakowymi. Jest to także warzywo bardzo wdzięczne, bowiem może objawiać się na stole pod bardzo różnorodnymi postaciami. Postanowiliśmy się dynią pobawić - tłumaczy swoje inspiracje szef kuchni „Českiego filmu”, Krzysztof Złotowski.

Z burzy mózgów, która zwykle towarzyszy układaniu nowego menu, wyłoniła się październikowa karta sezonowa. Przystawką jest pasztet z dzika z czipsami z boczku, konfitowaną cebulą i dynią w occie. Danie główne to pierś z kaczki z żurawiną na puree dyniowym. Deser stanowią kosztele z dynią z korzennymi przyprawami, ciasteczkiem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Naszym Czytelnikom szef Złotowski poleca jednak przede wszystkim zupę-krem z dyni z marynowanymi krewetkami, trawą cytrynową i imbirem. Lekko pikantna i rozgrzewająca jest idealnym posiłkiem na chłodne jesienne dni.

Przepis: Zupa krem z dyni z marynowanymi krewetkami

Składniki

  • dynia,
  • masło,
  • dynia,
  • bulion warzywny,
  • krewetki,
  • trawa cytrynowa (lub liście limonki),
  • świeża mięta, imbir,
  • kwaśna śmietana,
  • opcjonalnie: dwa gotowane ziemniaki.

Przygotowanie

  • Zaczynamy od marynowania krewetek, bo muszą spędzić w marynacie kilkanaście godzin. Zalewamy je białym winem z dodatkiem ostrej papryki chilli lub jalapeno, koperku i kilkoma kroplami oliwy.
  • Do gotowania kremu przystępujemy, przygotowując najpierw warzywny bulion. Gdy jest już gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w nieduże kawałki dynię, przesmażoną na maśle na złoto cebulę, garść mięty, trawę cytrynową i imbir. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy dynia będzie już miękka. Kiedy warzywa sie już niemal rozgotują, zdejmujemy garnek z kuchni i wszystko miksujemy na gładką masę. Właśnie teraz mogą przydać się ziemniaki - jeśli krem nie wyjdzie pożądanie gęsty, można go kartofelkami zagęścić - zmiksować wraz z resztą. Żeby krem był aksamitny i bez grudek, przecieramy go jeszcze przez sito.
  • Kiedy zupa jest gotowa, wydobywamy krewetki z marynaty i szybko smażymy z obu stron na patelni. Tylko do ich zaróżowienia. Nalewamy krem do talerza, dodajemy krewetki i dekorujemy koperkiem i kleksem śmietany.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany