Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week w Łodzi wystartował z wyjątkowym menu "muzycznym"! ZOBACZ ZDJĘCIA

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week!

Wystartował Restaurant Week
Te łódzkie restauracje warto odwiedzić tej wiosny!

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach.
Rezerwacje trwają wyłącznie na TUTAJ. Które restauracje w Łodzi i jej okolicach warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Restauracja Wątek (The Loom Hotel****)

Restauracja Wątek zachwyci entuzjastów doskonałej kuchni i miłośników stylowych wnętrz. Przy Ogrodowej 21 wyjątkowych kulinarnych przeżyć doświadczyć można o każdej porze dnia, a zespół kucharzy pod batutą Chefa Roberta Biernackiego dopieszcza każde serwowane danie do perfekcji. Obie propozycje festiwalowego menu brzmią wyśmienicie: pierwsze menu to panna cotta z dzikiego brokuła, marynowane młode buraki, purée z młodego szpinaku, rzepa arbuzowa, gorczyca i pikle oraz smażony filet Mahi-mahi z przegrzebkiem, kalarepą, soczystym jabłkiem i olejem z nasturcji. Drugie menu to propozycja dla miłośników innowacyjnych smaków – w ramach przystawki palony por faszerowany rillettes z krewetki, troci i kraba, chips krewetkowy, trybula, bisque homarowy i puder krabowy, a danie główne to polędwiczka wieprzowa faszerowana łódzkim kabanosem, chrupiąca lebera, karmelizowany brzuch, kluska żelazna, gołąbek, palona szalotka, szara reneta i łódzki demi-glace. Obie wersje menu zwieńcza ciasto jogurtowe z jagodami z musem z białej czekolady i sorbetem wiśniowym. Rezerwujcie, zanim zabraknie miejsc!

Sote - NoBo Hotel***

W sercu Łodzi, przy ulicy Liściastej 86 w Restauracji Sote spotkacie Chefa Michała Rózgę, prawdziwego kulinarnego artystę, tworzącego w harmonii z przyrodą. Jego autorskie menu to wynik zaskakującej alchemii pomiędzy elementami kuchni staropolskiej, międzynarodowej i molekularnej. Smakowite jedzenie znajdą tu dla siebie zarówno fani mięsa, ryb, jak i lekkiej kuchni roślinnej. Bezmięsna wersja festiwalowego menu to ananas podany na karmelizowanej miodem gryczanym cykorii z nutą granatu oraz konfitowane w maśle tagliatelle warzywne z sosem lawendowym. Druga wersja menu to carpaccio z jelenia z borówką, płatkami pieczarek i chipsem krewetkowym oraz polędwica z dorsza otulona piernikiem na purée marchewkowym polana sosem śliwkowo-czekoladowym. W obu wersjach w ramach deseru Goście otrzymają konfiturę z agrestu aromatyzowaną tymiankiem w towarzystwie ciastka muscovado. Pamiętajcie, najlepsze stoliki szybko znikają. A te w Sote szczególnie!

Hampton by Hilton Łódź City Center

Restauracja znajdująca się w hotelu Hampton by Hilton przy Piotrkowskiej 157 posiada nowocześnie zaaranżowane wnętrza ogólnodostępne z barem i lobby. Chef Kuchni Krzysztof Nowacki i stworzona przez niego załoga dokładają wszelkich starań, aby każdy Gość wychodził szczęśliwy i planował powrót. W ramach Festiwalu spróbować można trzydaniowego menu złożonego z tatara z pomidora i awokado podanego na sałatce ze szpinaku z oliwą limonkową i szczypiorkową, gołąbków z kapusty z czarną soczewicą, parmezanem i oliwą truflową w sosie z zielonego pieprzu oraz wegańskiego Crème brûlée ze słodkiej kukurydzy. Alternatywnie można wybrać consommé chińskie z warzywami julienne i chrupiącymi pierożkami wonton, kurczaka curry Kleang Pha z warzywami, świeżą bazylią i kolendrą, podanego z ryżem hainan style oraz naleśnik po indonezyjsku z wiórkami kokosowymi ze słonym sosem karmelowym. Rezerwujcie i delektujcie się niesamowitą aurą tego miejsca.

Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)

Ulica Grobelna 4, Pabianice – zapamiętajcie ten adres! W Restauracji Wzorcownia o smak potraw dba Chef Kuchni Wiesław Bober. To pierwsza w Pabianicach autorska restauracja, w której serwowane dania są oparte na najwyższej jakości produktach: świeżych warzywach, mięsie, rybach pochodzących od lokalnych hodowców i producentów. Festiwalowe danie główne w wersji bezmięsnej to quiche z warzywami z sosem serowym, zaś w wersji mięsnej indyk zagrodowy na purée z białych warzyw z sosem wiśniowym i żelem z moreli. W ramach przystawki serwowany jest krem ze szczawiu z konfitowanym żółtkiem i chrustem z pora, a na deser Goście otrzymają mus czekoladowo-śmietankowy z truskawkami. Nie zwlekajcie, rezerwujcie!

Farma Bii

Na Farmie Bii w Janinowie zawsze unoszą się pyszne aromaty. Posiłki przygotowuje się tu z dbałością, z najlepszych lokalnych produktów. Artur Kokoszka, niezastąpiony Chef Kuchni Farmy Bii, wybiera produkty, które świetnie wpływają na nasz organizm, wzmacniają naszą odporność, ale i rozgrzewają ciało od środka. Podczas bieżącej edycji Festiwalu jako danie główne w wersji mięsnej zjemy tu roladę z perliczki sous vide z morelami, purée z zielonego groszku, z pastą z tamaryndowca i pszenicą. Miłośnicy wege menu również znajdą coś dla siebie. Czeka na nich stek z papryki z orzechami i morelami, purée z zielonego groszku, z pastą z tamaryndowca i pszenicą. W ramach przystawki Goście otrzymają bulion dashi kombu z ravioli z warzywami i ziołami, a na deser sernik z żelem z passiflory i salsą z ananasa. Czy trzeba kogoś namawiać do rezerwacji?

Autorskie menu w wyjątkowej cenie!

Festiwalowe menu to jedynie 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0% - Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu - Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków – do wyboru na miejscu w restauracji!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ https://BreakfastWeek.pl/
oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 22 marca – 30 kwietnia 2023

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany