Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week 2018 - 40 łódzkich restauracji czeka na festiwalowych gości

(pij)
Festiwalowa propozycja restauracji Wall Street BBQ -  policzki z sandacza z jabłakmi granny smith, kimchi, wędzoną emulsją z kalmara i oliwą smakową.
Festiwalowa propozycja restauracji Wall Street BBQ - policzki z sandacza z jabłakmi granny smith, kimchi, wędzoną emulsją z kalmara i oliwą smakową. Piotr Jach
Aż 40 łódzkich restauracji bierze udział w wiosennej edycji Restaurant Week 2018, która rozpoczął się 18 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia. W tym ogólnopolskim wydarzeniu dedykowanym miłośnikom dobrej kuchni i pysznego jedzenia uczestniczy już 35 miast w całym kraju - łącznie ponad 400 lokali!

Ideą Restaurant Week jest przybliżanie gościom oferty kulinarnej najlepszych lokali gastronomicznych. W trakcie festiwalu serwują one swoje popisowe dania w jednej cenie - 49 zł od osoby za menu, w skład którego wchodzą: przystawka, danie główne oraz deser. Każdy lokal daje gościom wybór z dwóch specjalnie przygotowanych zestawów. Są to z reguły dania popisowe, przygotowane z myślą o Restaurant Week.

Żeby wziąć udział w tym wydarzeniu należy z wyprzedzeniem zarezerwować stolik za pośrednictwem systemu rezerwacyjnego na stronie www Restaurant Week. Dzięki rezerwacjom goście unikają tłoku a restauracje mogą należycie przygotować się do podjęcia spragnionych kulinarnych doznań.

Jak zawsze, bywalcy Restaurant Week mogą oceniać wybrane przez siebie lokale. Dzięki ich głosom powstaje ranking najlepszych restauracji w danym mieście oraz w kraju. W jednej z poprzednich edycji festiwalu w ogólnopolskim rankingu najlepsze oceny zdobyła łódzka restauracja Cztery Ściany.

Aktualnej edycji festiwalu w Łodzi towarzyszy seria warsztatów kulinarnych, które w studio kulinarnym Baccaro w Off Piotrkowska poprowadzą szefowie kuchni znanych łódzkich restauracji: Damian Marchlewicz z Klubu Wino (23 kwietnia), Kamil Maćkowski z Farina Bianco (24 kwietnia), Adam Kowalskim z Browaru Księży Młyn (26 kwietnia), Ola Józefowicz, sommelierka i założycielka winebaru Dwa Przez Cztery (27 kwietnia). W Dwa Przez Cztery można będzie spróbować deserów oraz win z Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii oraz Słowenii. Udział w warsztatach jest odpłatny, miejsca rezerwować można również przez stronę Restaurant Week.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany