Restauracje zostaną (w końcu) otwarte. Kiedy? Na jakich zasadach będziemy mogli je odwiedzić? Rządowe wytyczne sanitarne dla gastronomii

Zbigniew Bartuś
Zbigniew Bartuś
Nieoficjalnie dowiadujemy się, że decyzja w sprawie harmonogramu otwierania gastronomii ma zapaść do końca przyszłego tygodnia, czyli po przeanalizowaniu przez rządowych ekspertów wpływu świąt wielkanocnych na rozwój pandemii - liczbę nowych zachorowań i zgonów, a przede wszystkim - obłożenie szpitali i respiratorów. Jeśli to ostatnie zacznie się dynamicznie zmniejszać, jeszcze w kwietniu możliwe jest otwarcie ogródków. Arta Niewarta / Polska Press
Po wielu prośbach i apelach liderów Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej resort rozwoju, pracy i technologii udostępnił oficjalne „Wytyczne dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce” wypracowane przez urzędników wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym. Wytyczne te mają obowiązywać we wszystkich lokalach po zniesieniu obecnego lockdownu, czyli po zezwoleniu przez rząd do ponownego otwarcia barów i restauracji dla klientów. Nieoficjalnie wiadomo, że rząd – wzorem Wielkiej Brytanii – chce najpierw odblokować zewnętrzne ogródki. Kiedy?

Ogródki otwarte jeszcze w kwietniu? Najpierw zobaczymy, ilu Polaków zaraziło się w święta

Nieoficjalnie dowiadujemy się, że decyzja w sprawie harmonogramu otwierania gastronomii ma zapaść do końca przyszłego tygodnia, czyli po przeanalizowaniu przez rządowych ekspertów wpływu świąt wielkanocnych na rozwój pandemii - liczbę nowych zachorowań i zgonów, a przede wszystkim - obłożenie szpitali i respiratorów. Jeśli to ostatnie zacznie się dynamicznie zmniejszać, jeszcze w kwietniu możliwe jest otwarcie ogródków.

Szef resortu rozwoju, wicepremier Jarosław Gowin, namawia kolegów z rządu do jak najszybszego odblokowania całej gastronomii, a także innych poszkodowanych przez lockdown branż (turystyka, hotele, eventy, fitness…), ale na początku wyłącznie dla ozdrowieńców i podwójnie zaszczepionych, legitymujących się odpowiednim (wiarygodnym) certyfikatem zdrowotnym.

Prace nad niezawodnym i niepodatnym na nadużycia systemem wystawiania i weryfikacji certyfikatów (paszportów) zdrowotnych już trwają. Posiadacze certyfikatów zyskaliby wstęp do restauracji, hoteli, muzeów, kin, teatrów, fryzjerów, sal gimnastycznych itd. Cały czas będą ich jednak obowiązywać ścisłe procedury bezpieczeństwa, z noszeniem maseczek i zachowywaniem stosownych odległości włącznie. Spis wytycznych dla takich procedur w lokalach gastronomicznych wypracowali wspólnie urzędnicy resortu rozwoju i sanepidu.

Kraków. Restauracje i firmy, które otrzymały najwięcej pieni...

Wytyczne dla barów i restauracji

Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii wyjaśnia w preambule do wytycznych, jaki jest ich główny cel:

  • Dodatkowe zwiększenie bezpieczeństwa dla pracowników i klientów restauracji, kawiarni, strefa gastronomiczna (food court) i innych lokali, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne.
  • Minimalizacja ryzyka zakażenia klientów oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców.
  • Ograniczenie liczby kontaktów na terenie restauracji w danym przedziale czasowym, w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem.
  • Kompleksowe działanie dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego

Wytyczne zostały podzielone na cztery części:

  1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników.
  2. Zapewnienie bezpieczeństwa klientów.
  3. Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika.
  4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem.

W części „Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom” znalazły się następujące wytyczne:

  1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić osobom zatrudnionym, niezależnie od podstawy zatrudnienia, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.
  2. W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
  3. Rekomenduje się:
  • zapewnienie odległości między stanowiskami pracy wynoszącej co najmniej 1,5m chyba, że jest to niemożliwe ze względu na charakter działalności. Wtedy jednak zakład musi zapewnić środki ochrony osobistej,
  • ustalenie zadań i procesów, które zwykle wymagają ścisłej interakcji i określenie sposobów ich modyfikacji, aby zwiększyć fizyczne odległości między pracownikami, tam gdzie jest to praktyczne i bezpieczne. Wskazane jest takie ustawienie stanowisk, aby pracownicy byli od siebie jak najbardziej oddaleni, i w miarę możliwości nie pracowali blisko naprzeciwko siebie,
  • ustalenie stałych, jak najmniej licznych zmian pracowników, jeśli jest to możliwe w związku ze standardami czasu pracy,
  • ograniczenie interakcji personelu pracującego na różnych zmianach i zapewnienie czyszczenia i mycia pomieszczeń pomiędzy zmianami,
  • gdzie to możliwe, wykorzystywanie do komunikacji metod na odległość, takich jak telefon komórkowy lub radio,
  • zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki i czasów rozpoczęcia pracy),
  • restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny, dobrych praktyk higienicznych,
  • utrzymywanie wysokiego stopnia higieny osobistej, w tym dbanie o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież,
  • stałe stosowane dobrych praktyk higienicznych (regularne mycie rąk, powstrzymywanie się od niehigienicznych zachowań, na przykład kichania czy kaszlenia, przy produkcji lub styczności z żywnością, szczególna dbałość o czystość toalet itp.).

4. Należy zadbać o przypomnienie pracownikom zasad higieny osobistej, mycia i dezynfekcji rąk, o obowiązku informowania o złym stanie zdrowia. Dotyczy to nie tylko pracowników mających bezpośredni kontakt z zakładem i żywnością, ale również biurowych, kierowców, dostawców, serwisantów etc.

W części „Zapewnienie bezpieczeństwa klientów ” znalazły się następujące wytyczne:

1. Należy zwrócić szczególną uwagę na:

  • Dyscyplinę utrzymania 1,5-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki).
  • Obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu.
  • Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
  • Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
  • Wyznaczenie na podłodze stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości między gośćmi (zachowanie odległości nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzględniając ogródki zewnętrzne.
  • Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 1,5 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
  • Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we

Minimalna płaca w górę. Wzrośnie przynajmniej o 184 zł

Wideo

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Zobacz aktywna dyskusję tutaj. Chcę wam tylko przypomnieć, byście myśleli o uczuciach innych oraz o netykiecie. Jeśli nie znasz lub nie pamiętasz zasad netykiety, sprawdź je tutaj: https://business-asset.com/pol/wiki-blog/rozny/7-zasad-netykiety-lub-etykiety-internetowej-613.html .

J
Jedrek

Skoro przechorowalem covida to po co mam paradować w masce i przestrzegać durnych reguł. Panie Gowin weź pan się [wulgaryzm] w ten pusty pisowski Łeb.

G
Gość
14 kwietnia, 16:16, Gość:

Nie wolno otwierać żadnych restauracji za komuny ich nie było i ludzie żyli kosmetyczek też nie było a kobiety były piękniejsze ,fryzjer był w każdym domu dzieci w wieku 15 lat gotowały a nie tak jak dziś za doładowanie telefonu d-py dają ,zamiast czekać na zagraniczny wyjazd na wakacje chyccie się roboty

14 kwietnia, 19:37, Gość:

Jednym słowem, powywracało się w du-pach wszystkim dookoła. Wychodzi na to że dobrobyt degeneruje...

Sporo w tym prawdy. Tyle że za PRL były tanie bary, gdzie za nieduże pieniądze można było zjeść jak człowiek

G
Gość

Pozamykać i nie otwierać niech [wulgaryzm]ą.

G
Gość

Jak to się dzieje że paniska z rządu wyglądają jak wprost od fryzjera

a suweren ma wyglądać jak patologia? Już mi się nawet nie chce słuchać co plotą bo to chaos i działanie na oślep.

S
Simmy

Otwieranie tylko dla szczepionych i ozdrowieńców godzi w konstytucyjne prawa. Dlaczego jedni są lepsi bo są np. starsi i dostali szybciej szczepionki? W takim razie ja już teraz też chcę, rocznik 90. A nie, że mam czekać wg. estymat około 1.5-2 lat na swoją kolej. To z moich podatków to się wszystko trzyma.

G
Gość
14 kwietnia, 16:16, Gość:

Nie wolno otwierać żadnych restauracji za komuny ich nie było i ludzie żyli kosmetyczek też nie było a kobiety były piękniejsze ,fryzjer był w każdym domu dzieci w wieku 15 lat gotowały a nie tak jak dziś za doładowanie telefonu d-py dają ,zamiast czekać na zagraniczny wyjazd na wakacje chyccie się roboty

Jednym słowem, powywracało się w du-pach wszystkim dookoła. Wychodzi na to że dobrobyt degeneruje...

A
Andrzej Gajda

restauracje będą otwarte jak Nowak wróci do paki !!!

he he ha ha hi hi

O
Oni

Spokojnie, socjolog eurosceptyk Szczerski jedzie do USA to przyspieszy budowę fort trump i może pod Krakowem to rzolnieze będą jeść w restauracjach. Zastanawia mnie dlaczego ludzi z tym bezwartościowym wykształceniem jak politologowie i socjologowie decydują o kraju, przecie ludzi le po zawodówce mają więcej oleiu w głowie, żeby wiedzieć że bez UE nasz poziom życia diametralnie spadnie. Mój sąsiad mówi że powodem jest to że oni są podpięci pod koryto, i np taki piekarz to musi upiec setki chlebów żeby zarobić na życie, a tacy politycy dostają tak czy inaczej wynagrodzenie i to przez to są oderwani od rzeczywistości.

U
Uchu

Socjalisci to jednak mają dobra duszę, najpierw zabiorą a potem oddają. Zobaczcie ile samego VAT płacicie za kolację, jak restauracja wynajmuje lokla to płaci 23 procent vatu czyli np przy 10 000 zł na MC czynszu 2300 zł na miesiac to sam VAT czyli 27600 zł vatu rocznie za wynajem, do tego dochodowy od zysku 19 procent, ZUS od pracowników, opłaty za alkohol, Zaiks, itd itd socjalisci pi erdoleni

Mój sąsiad mówi że nie płaci podatków żeby mu oddawali albo zebybl utrzymwyal jakiś nierobów

Dodaj ogłoszenie