Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rabarbar - przepisy. Ciasto z rabarbarem, kompot z rabarbarem...

(ls)
Rabarbar
Rabarbar Polskapresse/archiwum
Rabarbar - przepisy. Co można przygotować z rabarbaru, który wiosną i latem króluje na polskich targowiskach? Ciasto z rabarbarem, tarta z rabarbarem, rabarbarowy kompot, szarlotka z rabarbarem i naleśniki z rabarbarem - m.in. takie pyszności można przyrządzić z rabarbaru. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić.

Ciasto z rabarbarem - przepis

Składniki na ciasto z rabarbarem:
- pół kg rabarbaru
- kostka masła
- szklanka cukru
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta z rabarbarem:
Rabarbar należy umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić w kawałki. W misce zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy należy dodawać po jednym jaju. Kolejny składnik, który trzeba dodać to mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto można albo od razu wymieszać z kawałkami rabarbaru albo najpierw wylać ciasto do formy, a potem układać rabarbar (na przykład dookoła).
Ciasto z rabarbarem należy piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostygnięciu ciasto z rabarbarem należy posypać cukrem pudrem.

Kompot z rabarbaru - przepis


Składniki na kompot z rabarbaru:

- pół kilo rabarbaru pokrojonego na około 2 cm kawałki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku, około 5 łyżek
- 1 szklanka owoców mrożonych (porzeczek czarnych i czerwonych, malin, wiśni, jeżyn, truskawek) lub owoców świeżych, mieszanki różnych lub jednego rodzaju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ok. 1 litra wody mineralnej lub z kranu

Przygotowanie kompotu z rabarbarem:
Rabarbar włożyć do szerokiego garnka, dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż rabarbar zmięknie, ale będzie jeszcze w kawałkach.
Dodać mieszankę owoców i wymieszać, smażyć razem z rabarbarem przez minutę. Po czym dodać cynamon, cukier wanilinowy. Następnie wlać wodę i zagotować.
Kompot z rabarbaru gotować na małym ogniu przez około minutę, zdjąć z ognia i po około 5 minutach przecedzić do czystego naczynia. Można włożyć do kompotu z rabarbaru kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny, kilka owoców z mieszanki.

Naleśniki z rabarbarem - przepis

Składniki na 8-10 naleśników z rabarbarem:

Nadzienie z rabarbaru:
- pęczek rabarbaru, około 500 g
- sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
- 20 daktyli
- 50 g brązowego cukru

Przygotowanie naleśników z rabarbarem:
Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle wypestkować i również pokroić na kawałki.
Do dużej patelni z grubym dnem włożyć rabarbar, wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Zagotować, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Odkryć, dodać daktyle, wymieszać, zwiększyć ogień i mieszając odparować nadmiar płynu. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia. Konfiturą smarować naleśniki, składać i podawać naleśniki z rabarbarem polane syropem klonowym.

Szarlotka z rabarbarem - przepis

Składniki na szarlotkę z rabarbarem
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- niecała paczka masła
Nadzienie:
- 5 średnich jabłek
- 5 łodyg rabarbaru
- saszetka cukru waniliowego
-2-3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jabłek)
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- dwie łyżkii wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie szarlotki z rabarbarem:

Na stolnicę trzeba przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Po czym dodać jajka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni.

Po tym czasie odciąć 3/4 ciasta i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną masłem. Ciasto należy nakłuć na spodzie widelcem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aby lekko cię podpiekło.

Następnie przygotować owoce: rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić w około centymetrową kostkę, jabłka obrać i pokroić w podobną kostkę. Owoce wrzucić do miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz mąką, wymieszać.

Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmujemy je z piekarnika. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe a następnie wyłożyć owoce. Wszystko dokładnie wyrównać. Z pozostałej części ciasta zrobić paseczki i ułożyć na wzór kratki na cieście. Włożyć do piekarnika. Szarlotka z rabarbarem będzie gotowa po ok. godzinie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany