Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

(jed)
Rabarbar, na co szkodzi, na co pomaga rabarbar
Rabarbar, na co szkodzi, na co pomaga rabarbar (jed)
Rabarbar (inna nazwa rzewień) to jedna z tych roślin, które kojarzą się z dzieciństwem, a głównie z babcinym kompotem serwowanym w upalny dzień. W sezonowym jadłospisie królowały także wypieki z rabarbarem w postaci bułek drożdżowych i kruchego placka z kruszonką.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Choć to warzywo (a właściwie łodyga liści), wciąż trwa na nie sezon. Warto więc skorzystać z tego i posmakować twardych pędów. Zdania na temat ich właściwości dla zdrowia są podzielone.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Kwas jest odpowiedzialny za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych. Na szczęście negatywny wpływ na zdrowie ma to w przypadku bardzo dużych ilości rabarbaru w diecie.

.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Samodzielnie upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające na wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Natomiast korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

W Chinach rabarbar należy do 50 podstawowych roślin leczniczych.

Zobacz też: Idealny kompot rabarbarowy na ciepłe dni [źródło: x-news]

RABARBAR przepisy, RABARBAR DŻEM, RABARBAR KOMPOT

Rabarbar znakomicie nadaje się na dżem, doskonały z rabarbaru jest również kompot, który znakomicie gasi pragnienie. Pyszne są ciasta z rabarbarem.

PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Składniki na kruche ciasto:
200g masła
400g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (jedna – na wierzch – trochę mniejsza od drugiej). Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem i piecz w 180C przez ok 15 minut. Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.

CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS. DOBRY PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Potrzebujesz jeszcze:
ok 1kg rabarbaru
ok 8 łyżek cukru
ok 2 łyżki bułki tartej

Rabarbar trzeba pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać je z cukrem i wrzuć na patelnię. Smaż rabarbar do czasu, aż puści sok. Odcedź, masę rabarbarową wymieszaj z bułką tartą i wyłóż na lekko podpieczony spód.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i obsyp nią wierzch placka. Piecz w 180C przez ok 30 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zezłoci i będzie kruche.

SMACZNEGO!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany