Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Quesadilla - danie z serów [PRZEPIS]

(lb)
Do farszu możemy dodać to, co mamy w lodówce. Inwencja w tym przepisie jak najbardziej mile widziana.
Do farszu możemy dodać to, co mamy w lodówce. Inwencja w tym przepisie jak najbardziej mile widziana. autor
Dla Meksykanów tortilla to podstawowy produkt wykorzystywany do wielu dań. Tortilla to cienki, najczęściej kukurydziany placek, który podaje się zwinięty i wypełniony farszem. Można z niego przygotować quessadilla. Słowo „quesso” w języku hiszpańskim znaczy ser. Quesadilla zaś to placki tortilli przekładne różnymi serami.

Składniki: 3 placki tortilli, 200 g filetu z kurczaka, 3 łyżki oleju, 2 świeże papryki kolorowe, 5-6 papryczek chilli, 2 cebule, 2 garście czerwonej fasoli konserwowej, 1 garść kukurydzy konserwowej, 10 pomidorków koktajlowych, 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki, 150 ml śmietany 18%, sól.

Wykonanie: fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli. Każdą warstwę posypać startym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Ciepłepolać kwaśną śmietaną.

[ZOBACZ TEŻ FILM Opaska odczytująca rytm serca kluczem do wszystkiego: odblokuje urządzenia i otworzy drzwi (autor Bloomberg/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Opaska odczytująca rytm serca kluczem do wszystkiego: odblokuje urządzenia i otworzy drzwi (autor Bloomberg/x-news)