Barszcz z uszkami, sernik, smażona ryba, makowiec, śledzik, kutia. W okresie Bożego Narodzenia układ pokarmowy nie ma lekko. Jeśli pokusa skosztowania świątecznych potraw jest silniejsza niż rozsądek, żołądek będzie musiał porządnie się napracować, a trawienie pokarmu potrwa znacznie dłużej. Na kilka dni przed świętami warto przygotować swój układ pokarmowy. Pomoże w tym lekkostrawna, uzupełniona o probiotyki dieta, picie naparów z ziół oczyszczających organizm z toksyn, przyjmowanie błonnika. Wzdęciom i zaparciom sprzyjają tłuste potrawy, gazowane napoje, a nawet rozmawianie przy jedzeniu, bo połykamy więcej powietrza. Do świątecznych potraw warto użyć dużej ilości ziół i przypraw: kopru włoskiego, majeranlu, kminku. Nie pijmy w czasie jedzenia, bo rozcieńczamy soki trawienne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Przyglądamy się odmienionej Viki Gabor. Pytają 16-latkę o nowy kolczyk
- Odwiedziliśmy miejsce, w którym mieszkał Stanisław Mikulski. Żył w takich warunkach
- Loska pochłania lody na środku ulicy. Zero litości dla słodkiego rożka [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel już wie, że nie wygra "TzG"?! Wiemy, na kogo stawia stacja