Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pudding chlebowy z gruszką [PRZEPIS]

(LB)
Gruszka i żurawina dobrze komponuje się z tostowym pieczywem.
Gruszka i żurawina dobrze komponuje się z tostowym pieczywem. mat.pras.
Śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. W czasie weekendu możemy na nie poświęcić więcej czasu, aby przygotować je na ciepło i spokojnie się nim podelektować.

Słodka porcja energii na dobry początek dnia dla łasuchów

Składniki na 4 porcje:

Chleb tostowy pszenny - 200 g żółtka jaj - 3 suszona żurawina - 50 g dojrzałe gruszki - 3 szt. mleko - 250 ml woda - ok. 100 ml masło - 20 g cukier wanilinowy - 2 łyżeczki syrop klonowy - 2 łyżeczki.

Przygotowanie:

Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgę-stniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masa się zetnie. Podawać na ciepło serwując do niego ulubioną kawę lub herbatę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany