Przyprawy, które nie tylko wzbogacają smak potraw i napojów, ale też działają rozgrzewająco i leczniczo

Karolina Brózda
Karolina Brózda
KardamonStanowi znakomity dodatek do zimowej herbaty, pobudza procesy trawienne, łagodzi mdłości, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Można dodawać go do ciastek, racuchów, likierów, nalewek, gorącej czekolady czy kurczaka. Polska Press
Wiele dodatków urozmaicających smak przygotowywanych potraw ma także inne, niezwykle cenne właściwości. Przydadzą się nam one zwłaszcza podczas chłodnych, jesiennych dni.

Kardamon
Stanowi znakomity dodatek do zimowej herbaty, pobudza procesy trawienne, łagodzi mdłości, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Można dodawać go do ciastek, racuchów, likierów, nalewek, gorącej czekolady czy kurczaka.

Goździki
Nie tylko poprawiają smak napojów, ale mają też właściwości lecznicze. Pomogą, gdy borykamy się z bólem głowy lub mamy za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Możemy dodawać je do herbat i innych napojów rozgrzewających, a także do grzanego wina.

Cynamon
Napojom i potrawom nadaje charakterystyczny posmak. Jest znakomitym dodatkiem do kawy, herbaty, ciast oraz innych deserów. Można przyprawiać nim również musy jabłkowe. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia i manganu, pobudza trawienie, działa przeciwbiegunkowo, obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Imbir
Ze swoim wyrazistym smakiem jest idealnym dodatkiem do zup, np. tajskiej czy dyniowej. Razem z goździkami, cynamonem i cytrusami urozmaici herbatę. Jest zalecany m.in. dla kobiet w ciąży, które zmagają się z nudnościami. Wykazuje również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, pomaga też zrzucić zbędne kilogramy.

Kurkuma
Jej żółty kolor sprawia, że potrawy, do których ją dodajemy, wyglądają bardzo oryginalnie. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zapobiega dolegliwościom reumatycznym. Stymuluje działanie wątroby i wspomaga pracę serca. Pomaga w walce z problemami skórnymi.
Rozmaryn
Znakomicie rozgrzewa, a więc ułatwia organizmowi zwalczenie przeziębienia i grypy. Podnosi ciśnienie krwi, łagodzi bóle głowy. Może być składnikiem nalewek i naparów. Wspomaga walkę ze skórką pomarańczową pojawiającą się na udach, pośladkach i brzuchu – można dodawać go do kąpieli.

Kolendra
Podkreśla walory smakowe mięs, a w szczególności jagnięciny, drobiu i wołowiny, a także ryb. Można podawać ją z gorącą wodą, cytryną i miodem. Olejek kolendrowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Tymianek
Jeśli borykamy się z infekcją, sprawdzi się znakomicie. Stanowi jeden z istotniejszych składników tabletek na ból gardła, a także leków na kaszel oraz na trądzik. Zawiera witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę C i kwas foliowy oraz potas, wapń, żelazo, cynk, mangan, magnez i miedź.
Chili
Warzywo jest bogate w witaminy oraz kapsaicynę, która działa antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwcukrzycowo. Poza tym obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega występowaniu chorób serca.

Anyż
Nie tylko rozgrzewa, ale też zwalcza niestrawność i łagodzi kaszel. Wzbogaci smak mięs, warzyw, nalewek oraz przetworów owocowych, takich jak dżemy czy kompoty.

Czosnek
Cenne właściwości zawdzięcza allicynie, która nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Ma silne działanie bakteriobójcze, rozgrzewa, ułatwia odkrztuszanie zgromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny i wzmaga pocenie.

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.