Kardamon
Stanowi znakomity dodatek do zimowej herbaty, pobudza procesy trawienne, łagodzi mdłości, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Można dodawać go do ciastek, racuchów, likierów, nalewek, gorącej czekolady czy kurczaka.
Goździki
Nie tylko poprawiają smak napojów, ale mają też właściwości lecznicze. Pomogą, gdy borykamy się z bólem głowy lub mamy za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Możemy dodawać je do herbat i innych napojów rozgrzewających, a także do grzanego wina.
Cynamon
Napojom i potrawom nadaje charakterystyczny posmak. Jest znakomitym dodatkiem do kawy, herbaty, ciast oraz innych deserów. Można przyprawiać nim również musy jabłkowe. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia i manganu, pobudza trawienie, działa przeciwbiegunkowo, obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Imbir
Ze swoim wyrazistym smakiem jest idealnym dodatkiem do zup, np. tajskiej czy dyniowej. Razem z goździkami, cynamonem i cytrusami urozmaici herbatę. Jest zalecany m.in. dla kobiet w ciąży, które zmagają się z nudnościami. Wykazuje również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, pomaga też zrzucić zbędne kilogramy.
Kurkuma
Jej żółty kolor sprawia, że potrawy, do których ją dodajemy, wyglądają bardzo oryginalnie. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zapobiega dolegliwościom reumatycznym. Stymuluje działanie wątroby i wspomaga pracę serca. Pomaga w walce z problemami skórnymi.
Rozmaryn
Znakomicie rozgrzewa, a więc ułatwia organizmowi zwalczenie przeziębienia i grypy. Podnosi ciśnienie krwi, łagodzi bóle głowy. Może być składnikiem nalewek i naparów. Wspomaga walkę ze skórką pomarańczową pojawiającą się na udach, pośladkach i brzuchu – można dodawać go do kąpieli.
Kolendra
Podkreśla walory smakowe mięs, a w szczególności jagnięciny, drobiu i wołowiny, a także ryb. Można podawać ją z gorącą wodą, cytryną i miodem. Olejek kolendrowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Tymianek
Jeśli borykamy się z infekcją, sprawdzi się znakomicie. Stanowi jeden z istotniejszych składników tabletek na ból gardła, a także leków na kaszel oraz na trądzik. Zawiera witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę C i kwas foliowy oraz potas, wapń, żelazo, cynk, mangan, magnez i miedź.
Chili
Warzywo jest bogate w witaminy oraz kapsaicynę, która działa antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwcukrzycowo. Poza tym obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega występowaniu chorób serca.
Anyż
Nie tylko rozgrzewa, ale też zwalcza niestrawność i łagodzi kaszel. Wzbogaci smak mięs, warzyw, nalewek oraz przetworów owocowych, takich jak dżemy czy kompoty.
Czosnek
Cenne właściwości zawdzięcza allicynie, która nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Ma silne działanie bakteriobójcze, rozgrzewa, ułatwia odkrztuszanie zgromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny i wzmaga pocenie.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas