Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Zobacz również

Tomasz Kosobudzki starostą powiatu oleckiego

Tomasz Kosobudzki starostą powiatu oleckiego

Kibice na meczu Pogoń - GKS Zio-Max. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Pogoń - GKS Zio-Max. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Polecamy

Klasyfikacja asyst w Ekstraklasie. Domański tuż za Grosickim

Klasyfikacja asyst w Ekstraklasie. Domański tuż za Grosickim

Pierwsza sesja w Pałecznicy. Nadal idą Trzecią Drogą

Pierwsza sesja w Pałecznicy. Nadal idą Trzecią Drogą

Felieton Grzegorza Tabasza. Konwalia majowa

Felieton Grzegorza Tabasza. Konwalia majowa