Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przesilenie wiosenne. Co pomaga?

(mj)
Jarosław Ziarek
Liście i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od wieków. Świeże liście pietruszki są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych.

Pietruszka jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

Zawarte w niej witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. To również sprawdzony sposób na bóle, np. menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy.

Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok. Jedna łyżka stołowa pietruszki zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu, np. przy przesileniu wiosennym.

Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach.

Przepis na sałatkę paprykową

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany