Przepisy na szybkie sałatki sylwestrowe. Sałatki na sylwester i Nowy Rok 2021. Przepisy na szybkie sałatki na sylwestra 31.12.20

(aga)
Sałatka z makaronem i papryką. PRZEPIS
Sałatka z makaronem i papryką. PRZEPIS Knorr
Sałatki na sylwestra i Nowy Rok. Przepisy. Szybkie sałatki sylwestrowe. Lubicie lekkie sałatki? Sałatki z makaronem, które można przygotować w kilkanaście minut? Proponujemy zrobienie kolorowej sałatki paprykowej. Można ją zaserwować gościom w sylwestra, podać rodzinie w Nowy Rok, albo przygotować bez okazji.

Szybkie sałatki sylwestrowe

Sałatka lekka PRZEPIS Sałatka z makaronem

Składniki:

  • jedno opakowanie sosu paprykowo-ziołowego
  • 250 g makaronu typu penne
  • cztery różnokolorowe papryki (np. czerwona, zielona i żółta)
  • dziesięć czarnych oliwek
  • czerwona cebula
  • trzy łyżki oliwy
  • pudełko ulubionych kiełków
  • pieprz i sól do smaku

Sałatka lekka PRZEPIS Sałatka z makaronem

Przygotowanie:
Umyj papryki i oczyść z gniazd nasiennych, potem pokrój je w cienkie paski lub w kostkę. Ugotuj makaron al dente, skrój oliwki w plasterki, a cebulę w piórka. Wymieszaj. Sos połącz z oliwą i wodą, dopraw do smaku. Warzywa wymieszaj z sosem, posyp kiełkami. Wstaw do lodówki na kwadrans.

Sałatki na Nowy Rok

Sałatka z marynowanych ziemniaków
Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków
  • 4 czerwone cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie
Ziemniaki obgotować do miękkości w mundurkach. Odcedzić, pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w cienkie paski i podsmażyć na półtwardo na 3 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem, zalać ciepłym bulionem. Dodać musztardę i ocet, posłodzić szczyptą cukru. Ciepłe ziemniaki polać marynatą a następnie wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i polać pozostałymi trzema łyżkami oleju. Tak przygotowaną sałatkę należy na pewien czas odstawić, by ziemniaki przeszły marynatą. Im dłużej, tym lepiej.

Sałatki noworoczne

Sałatka z rukolą, szpinakiem i awokado
Składniki:

  • trzy garści rukoli
  • trzy garści szpinaku
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • jedna łyżka musztardy
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • jedna łyżka octu winnego
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek bursztynowych
  • 50 g prażonych migdałów w płatkach
  • dwa awokado

Wykonanie:
Przygotować sos winegret. Do naczynia wlać sok z cytryny i dodać sól, mieszać do momentu aż się rozpuści. Dodać przyprawy, musztardę i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać. Do dużej miski wrzucić szpinak, rukolę, suszoną żurawinę, rodzynki oraz prażone płatki migdałów. Następnie położyć cienko pokrojone awokado i dodać wcześniej przygotowany sos.

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie