Przepis na zupę krem z kukurydzy z cynamonem

(lb)
dan cake
Wrzesień to idealna pora, aby wykorzystać świeże kolby kukurydzy. Przygotowana z nich zupa jest słodka i delikatna. Pikantna i wyrazista salsa dodaje jej charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem.

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na krem:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 g serka topionego (kremowego),
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Składniki na salsę:

  • papryczka chilli
  • małe opakowanie kukurydzy w puszce,
  • 5 – 6 oliwek bez pestki
  • świeża kolendra lub bazylia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy w oliwek
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Wykonanie salsy: bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.
Krem: kolby kukurydzy przekrawamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając podgrzewamy na małym ogniu.
Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty. Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie