Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wino z winogron. Jak zrobić wino z winogron? Sprawdź nasz dobry przepis na wino

Tomasz Jabłoński
Tomasz Jabłoński
Przepis na wino z winogron
Przepis na wino z winogron Polskapress
Wino z winogron jest bardzo dobre i co najważniejsze dla początkujących, można je przygotować w prosty sposób. Wino z winogron białych i czerwonych robi się podobnie. Sprawdź nasz przepis na wino z winogron.

Zanim zaczniemy robić wino z winogron

By zacząć domową produkcję wina, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria: balon, rurkę fermentacyjną, którą odprowadza się gazy, korek, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy nasz gronowy trunek.

Wino z winogron - przepis

Na zrobienie wina z winogron będą potrzebne następujące składniki:

  • 10 kilogramów winogron
  • 4 litry wody
  • 2 kilogramy cukru

Świeże winogrona należy oddzielić od gałązek. Winogron nie myjemy, ponieważ mają one na sobie nalot, który pomaga w fermentacji. Następnie owoce trzeba zmiażdżyć - można użyć do tego np. tłuczka do ziemniaków.
Tak uzyskaną miazgę należy wlać do balonu o pojemności 25 l lub innego naczynia, które da się dobrze zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną.

Do miazgi trzeba dolać mieszankę wody z cukrem (syrop cukrowy przygotowujemy z 2 kg cukru i 1 litra wody). Wszystko dokładnie mieszamy. Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy od 6 do 7 tygodni. Co kilka dni warto zobaczyć, czy w rurce jest woda oraz czy miazga z winogron nie podchodzi za blisko korka.

Jeśli okaże się, że podchodzi, to należy odlać trochę wody lub wyjąć część miazgi.

Po 6/7 tygodniach odcedzamy miazgę od płynu i jesteśmy bliżej skończenia naszego wina z winogron.

Wino wlewamy do umytego balonu na kolejne 4 do 5 tygodni. Musimy zatkać korek w rurce fermentacyjnej i także wlewamy do niej wodę. Po kilku tygodniach, gdy na dnie pojawi się zmętnienie, należy zlać ciecz znad osadu. Po zlaniu ponownie myjemy balon i znów przelewamy do niego nasze wino. Balon zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy na kolejne 3-4 tygodnie, by trwał proces dojrzewania. Po tym czasie wino powinno być już gotowe. Możemy więc przejść do rozlewania go do butelek.

Czy wino możemy sprzedać? Nie!

Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego.

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany