Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wino z czerwonej porzeczki

(sim)
(sim)
Porzeczki czerwone to idealny materiał na wino, można z nich zrobić zarówno wina słabe, jak mocne, wytrawne i słodkie. Wina z porzeczek fermentują bardzo dynamicznie, a samoczynne klarowanie przebiega bezproblemowo. No i właśnie dojrzewają na krzakach...

Przygotowanie:

Owoce należy dobrze przepłukać, starannie odszypułkować, przebrać i usunąć nadpsute. Następnie należy je rozdrobnić, np. miksując na najwolniejszych obrotach. W miarę jednolitą masę, wlewamy do szklanego balonu lub innego fermentora, nalewamy 1/3 planowanej wody, podgrzanej do 40 st. C i dodajemy łyżeczkę enzymów pektynolitycznych (np. pektopolu). Gdy całość ostygnie do temperatury pokojowej dodajemy pożywkę i drożdże.

Podczas fermentacji w miazdze należy kilka razy dziennie zamieszać nastawem. Po 3-4 dniach dodajemy syrop cukrowy, czyli resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem i fermentujemy jeszcze przez 10 dni. Po tym czasie można zdjąć czapę owocową, dokładnie ją wycisnąć i fermentować sam moszcz dalej.

Wino ściągamy znad osadu po około miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich.

Składniki (przykładowe proporcje w zależności od oczekiwanej mocy wina):

lekkie o mocy 9%

  • moszcz porzeczkowy - 10 l
  • cukier - 4000 g, czyli 2,5 l
  • woda - 17,5 l

lekkie o mocy 11%

  • moszcz porzeczkowy - 10 l
  • cukier - 5000 g, czyli 3,2 l
  • woda - 17 l

stołowe o mocy 13%

  • moszcz z porzeczek - 10 l
  • cukier - 6050 g, czyli 3,8 l
  • woda - 16,2 l

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany