Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szybkie pierniczki świąteczne miękkie od razu po upieczeniu. Łatwe pierniczki na Boże Narodzenie z prostym składem

Maria Kwiecińska
Maria Kwiecińska
Szybki przepis na pierniczki świąteczne! Zrobisz je nawet w dzień Wigilii.
Szybki przepis na pierniczki świąteczne! Zrobisz je nawet w dzień Wigilii. Archiwum Polska Press
Kiedy piec pierniczki na święta? Możesz przygotować je nawet w dzień wigilii! Ciasto na pierniczki słynie z tego, że długo dojrzewa, jednak dla zapominalskich i zabieganych znaleźliśmy sprawdzony, szybki i prosty przepis na świąteczne ciasteczka. Sprawdź przepis na pierniczki last minute - możesz je zrobić nawet w święta!

Szybkie pierniczki na święta

Pierniczki udekorowane lukrem lub orzechami to tradycyjny świąteczny wypiek, który gości na naszych świątecznych stołach lub może służyć do dekoracji choinki. Ciastka z poniższego przepisu nadają się do dekoracji i jedzenia od razu po upieczeniu, a przygotowanie pierniczków jest szybkie i łatwe. Te pierniczki możesz upiec nawet w Wigilię - są kruche i pyszne od razu po wyjęciu z pieca. Ciasto korzenne nie musi leżakować i nie musza być pieczone długo przed świętami, aby zmięknąć.

Miękkie pierniczki na święta - szybki przepis

Przepis na szybkie i proste pierniczki świąteczne. Z podanych poniżej składników wychodzi około 60 sztuk małych ciastek.

Szybkie pierniczki - SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej (każdy typ, raczej nie tortowa)
  • 100 gramów mąki żytniej
  • 130 gramów cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 gramów roztopionego masła
  • 100 gramów miodu
  • 2 duże jajka

Wszystkie składniki przygotować wcześniej, powinny być w temperaturze pokojowej.

Szybkie pierniczki - SPOSÓB WYKONANIA

1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i żytnią. Do mąki dodaj resztę składników sypkich: cukier puder, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną.

Do mąki dodaj resztę składników sypkich: cukier puder, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną.
Do mąki dodaj resztę składników sypkich: cukier puder, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną. Maria Kwiecińska

2. Dodaj roztopione w rondelku masło ostudzone do temperatury pokojowej. Wbij 2 jajka oraz dodaj miód.
3. Wymieszaj masę w misce do otrzymania jednolitej, brunatnej konsystencji. Możesz wyrobić ją ręką lub zmieszać mikserem. Masa nie powinna przyklejać się do ręki, jednak nie polecamy dosypywać dużo mąki - pierniczki mogą być wtedy twarde.

Wymieszaj masę w misce do otrzymania jednolitej, brunatnej konsystencji. Możesz wyrobić ją ręką lub zmieszać mikserem. Masa nie powinna przyklejać się
Wymieszaj masę w misce do otrzymania jednolitej, brunatnej konsystencji. Możesz wyrobić ją ręką lub zmieszać mikserem. Masa nie powinna przyklejać się do ręki, jednak nie polecamy dosypywać dużo mąki - pierniczki mogą być wtedy twarde. Maria Kwiecińska

4. Zawiń kulkę z ciasta w folię spożywczą i wsadź na około 15-20 minut do zamrażalnika.
5. Podziel ciasto na trzy lub cztery partie. Jedną z nich zostaw na blacie, a resztę schowaj do lodówki. Wałkuj ciasto na placki nie cieńsze niż około 4mm. Jeśli ciasto będzie się przyklejać do blatu, posyp obficie mąką, jednak nie wcieraj jej głęboko w strukturę ciasta.

Podziel ciasto na trzy lub cztery partie. Jedną z nich zostaw na blacie, a resztę schowaj do lodówki. Wałkuj ciasto na placki nie cieńsze niż około 4mm.
Podziel ciasto na trzy lub cztery partie. Jedną z nich zostaw na blacie, a resztę schowaj do lodówki. Wałkuj ciasto na placki nie cieńsze niż około 4mm. Jeśli ciasto będzie się przyklejać do blatu, posyp obficie mąką, jednak nie wcieraj jej głęboko w strukturę ciasta. Maria Kwiecińska

6. Wycinaj ciasteczka i układaj w około 2cm odstępach na papierze do pieczenia. Piecz 9 - 10 minut w 180 st.

Wycinaj ciasteczka i układaj w około 2cm odstępach na papierze do pieczenia. Piecz 9 - 10 minut w 180 st.
Wycinaj ciasteczka i układaj w około 2cm odstępach na papierze do pieczenia. Piecz 9 - 10 minut w 180 st. Maria Kwiecińska

Czym dekorować pierniczki świąteczne?

Pierniczki można dekorować wszystkim, czym tylko chcesz! Najlepiej wyglądają pierniczki lukrowane. Lukier możesz zrobić samodzielnie w domu lub kupić go w formie instant. Pierniczki możesz ozdobić również roztopioną czekoladą, orzechami i bakaliami. W sklepach dostępne są też specjalne kolorowe pisaki do dekorowania ciastek i pierników oraz całe zestawy z cukrowymi perełkami i posypkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany