Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szybki żurek z pieczarkami

(aga)
knorr
Przepis prosty w przygotowaniu, zajmuje ok. 40 minut (z gotowaniem) i jest przeznaczony dla 6 osób.

Składniki:

  • boczek wędzony – 300 gramów
  • pieczarki – 200 gramów
  • żurek instant z chrzanem
  • i czosnkiem – 2 opakowania
  • marchew – 1 sztuka
  • por – pół sztuki
  • seler – pół sztuki
  • biała cebula – 1 sztuka
  • śmietana 100 mililitrów
  • pieprz, majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy – do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.

Wywar gotuj powoli przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.

Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki w plastry, podsmaż wszystko na patelni. Dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.
Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jajkiem na twardo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany