Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szparagi z kurczakiem

(lb)
sfera pr
Cesarz Oktawian August mawiał: Zrób to, zanim ugotują się szparagi. Oznaczało to, aby zrobić coś jak najszybciej. Historia szparagów sięga starożytności, ich wizerunek obecny jest na sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. To zdrowe i lekkostrawne warzywo doskonale komponuje się z wieloma daniami.

Składniki:

  • 250 g makaronu gniazda wstążki,
  • pierś kurczaka – 500 g,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych,
  • świeży tymianek,
  • łyżeczka słodniej papryki,
  • dwie łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?
makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów odłamujemy końcówki. Podczas gotowania szparagi miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody, i gotujemy dwie – trzy minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany