Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA SERNIK: Pyszny sernik z rosą na świąteczny stół [PRZEPIS]

(mj)
Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Oto przepis.

Spód ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia , ¼ szklanki cukru, jajko, żółtko, 80 g Masła Ekstra Piątnica. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Masa serowa: 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica, ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica, 2 opakowania budyniu wanilinowego bez cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 4 żółtka, ½ szklanki wiórek kokosowych, 4 łyżki cukru, szklanka rodzynek. Zalewamy rodzynki gorącą wodą. Miksujemy: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. przez godzinę. Ubijamy z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Wykładamy ją na wierzch gorącego ciasta. Posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 min. w temp. 180 st., uważając, by się nie zarumienił.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany