Przepis na sałatkę z kaszą jęczmienną i owocami

(mr)
Dorota Wdowińska-Rozbicka
Lato obfituje w sezonowe polskie owoce. Można z nich przyrządzić przekąski z dodatkiem kaszy.

Orzeźwienie przyniosą soczyste arbuzy, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in. błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy. Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga www.smakuje.blox.pl, proponuje taki przysmak.

Składniki:

  • 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • serek wiejski
  • 0,25 kg truskawek
  • gruszka lub jabłko
  • 5 brzoskwiń
  • 25 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonej śliwki
  • 25 g ziarna słonecznika
  • łyżka miodu
  • kilka listków świeżej melisy lub mięty

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy i dalej w kolejności dołączamy serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy i podajemy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie