Orzeźwienie przyniosą soczyste arbuzy, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in. błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy. Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga www.smakuje.blox.pl, proponuje taki przysmak.
Składniki:
- 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
- serek wiejski
- 0,25 kg truskawek
- gruszka lub jabłko
- 5 brzoskwiń
- 25 g rodzynek
- 25 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonej śliwki
- 25 g ziarna słonecznika
- łyżka miodu
- kilka listków świeżej melisy lub mięty
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy i dalej w kolejności dołączamy serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy i podajemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?