Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na sałatkę z kaszą jęczmienną i owocami

(mr)
Dorota Wdowińska-Rozbicka
Lato obfituje w sezonowe polskie owoce. Można z nich przyrządzić przekąski z dodatkiem kaszy.

Orzeźwienie przyniosą soczyste arbuzy, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in. błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy. Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga www.smakuje.blox.pl, proponuje taki przysmak.

Składniki:

  • 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • serek wiejski
  • 0,25 kg truskawek
  • gruszka lub jabłko
  • 5 brzoskwiń
  • 25 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonej śliwki
  • 25 g ziarna słonecznika
  • łyżka miodu
  • kilka listków świeżej melisy lub mięty

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy i dalej w kolejności dołączamy serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy i podajemy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany